Innovatsioonipäev innustas Saaremaa noori meditsiini õppima

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy

Gümnaasiuminoored tutvusid täna Kuressaare haiglas toimunud innovatsioonipäeval hariduse, meditsiini ja tehnoloogia võimalustega.

Saaremaa arenduskeskus, Kuressaare haigla toetusfond ja Kuressaare hambapolikliinik korraldasid haigla koolituskeskuses eile innovatsioonipäeva selleks, et suurendada noorte huvi tervishoiuerialade ja tehnoloogia vastu.

"Välja sai valitud praegused kolm kõige kriitilisemat teemat. Hariduses on vaja uusi tuuli, meditsiinis on puudus töökätest ja tehnoloogias on samuti kriis, kuna õpilased ei tunne selle valdkonna erialade vastu huvi," tõdes Saare arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Triin Arva Kadi raadio saates "Keskpäev".

"Tervishoius on puudu väga palju tööjõudu, gümnaasiumilõpetajaid on aga üha vähem," ütles Kuressaare haigla toetusfondi tegevjuht Siiri Rannama. "See tähendab, et tervishoidu hakkab oma erialaks valima veelgi vähem inimesi. Samas on tervishoid üks väheseid valdkondi, kus tehnoloogia innovatsioon ei vähenda vajadust spetsialistide järele."

Ürituse esimeses pooles kuulasid gümnasistid ettekandeid hariduse, tulevikumeditsiini ja -tehnoloogia teemadel. Pärast ettekannete kuulamist said gümnasistid osaleda töötubades ja tutvuda uusimate tehnoloogiliste võimalustega Saaremaa tervishoius. See võimaldas neil endal kogeda, kuidas on tervishoiuerialad seotud gümnaasiumis õpitavate ainetega.

Haiglas said noored õppida elustamisvõtteid, tutvuda radioloogiaosakonna diagnostikavõimaluste ja labori tööga.

Labori vanemarst Jaana Pesukova rääkis samuti doonorlusest ja kutsus noori üles veredoonoriks hakkama. Kuna juttu tuli ka ohtlikust puukentsefaliidist, soovitas Pesukova noortel end võimalusel selle tõve vastu vaktsineerida.

"Meditsiinis kasutatav tehnoloogia ja selle areng on minu jaoks väga põnev," leidis Saaremaa gümnaasiumi õpilane Kateriin Käsper. "Ma kindlasti kaalun seda, kas minna pärast kooli lõpetamist mõnd meditsiiniga seotud eriala õppima, näiteks arstiks."

Samuti SG-s õppiva Neidi Singi sõnul olid kõige põnevamad elustamisvõtted. "Olen seda kunagi näinud, aga meeles oli mul sellest üsna vähe," tõdes ta.

Samuti pidas Neidi huvitavaks labori tööd. "Näiteks nägime, kuidas hemoglobiini taset mõõdetakse," lausus ta.

Neidi sõnul on üks tema tulevikuplaane õppida ämmaemandaks.

Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumi õppuri Kristjan Volkevitši jaoks olid kõige huvitavamad haiglas nähtud aparaadid.

"Üks põnevamaid masinaid on magnetresonantstomograaf – seda nägin oma silmaga esimest korda," rääkis Kristjan. "Tundub, et meie haigla on väga hästi varustatud."

Noored käisid ka Kuressaare hambapolikliinikus, et näha, kuidas toimib sealne labor ja millise tehnikaga töötavad tänapäeval hambaarstid. Muu hulgas said gümnasistid tutvuda hambapolikliiniku 3D-röntgeniga ja laserskänneriga, mille abil saab 3D-printeriga teha patsiendi suust mudeli.

"Selles röntgenis on kasutatud just neid teadmisi, mida gümnasistid füüsikas ja keemias õpivad," ütles hambapolikliiniku juhataja Triinu Putnik.

Noorte huvi innovatsioonipäeva vastu oli nii suur, et koolituskeskuse saal sai rahvast täis.

Ettevõtmise korraldajad avaldasid lootust, et innovatsioonipäev oli noortele ühtlasi inspiratsioonipäev, kus õpilane nägi, et seda, mida ta koolis õpib, on võimalik Saaremaal rakendada.

Innovatsioonipäeva eestvedajad loodava selle ettevõtmise, kus erinevaid valdkondi tutvustavad oma ala tipud, muuta traditsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles