Vald tunnustas Kuressaare lossis maakonna noortevaldkonna edendajaid

Saarte Hääl
Copy
Noortevaldkonna edendajaid.
Noortevaldkonna edendajaid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Neljapäeva õhtul tänati Kuressaare linnuse kapiitlisaalis toimunud tunnustusüritusel möödunud aasta parimaid noortevaldkonna tegijaid.

Kokku oli neljas kategoorias esitatud 62 kandidaati ja mitmed kandidaadid said nominatsiooni rohkem kui ühel korral.

Aasta noored tegijad Karoliina Koppel, Lenna Haandi ja Hanno Kull

Kärla põhikooli õpilane Karoliina Koppel on särav, rõõmsameelne ja abivalmis noor, kelle teotahet, nutikust ja südamlikkust on märgatud.

Entusiastliku noorena panustab ta kogukonnasündmuste planeerimisse ja arengusse. Ta on väga aktiivne noortekeskuses, aidates tihti planeerida keskuse tegevusi ja nädalaplaane.

Näiteks juba kolm aastat on ta olnud ürituse "Perega õhtupimeduses" korraldusmeeskonna liige, abiline Halloweeni diskol ning julge suhtlema Saarte Hääle ajakirjanikega.

Lenna Haandi on Kuressaare Hariduse kooli üks eeskujulikumaid õpilasi. Lisaks headele õpitulemustele ja sõbralikule iseloomule on ta ühiskondlikult aktiivne ja loodusest hooliv tüdruk, kes on edukas olnud loodusteaduste olümpiaadidel.

Õpilasesinduse liikmena on tal suur roll erinevate ürituste korraldamisel. Lenna on ka Saaremaa valla noortevolikogu aseesimees ja seisab hea kohalike noorte parema käekäigu eest.

Saaremaa gümnaasiumi õpilane Hanno Kull on oma abivalmiduse ja heasüdamlikkusega mõjutanud otseselt või kaudselt kooli kõiki õpilasi ja õpetajaid. Tal on mitmekülgseid oskusi ning laialdasi teadmisi ja huvisid tehnika-, videograafia- ja digimaailmas.

Lisaks heale õppeedukusele on ta väga andekas muusik, kes on saavutanud erinevatel konkurssidel märkimisväärseid tulemusi.

Teist aastat järjest valiti ta õpilasesindusse väga suure mandaadiga, mis näitab, et kaasõpilased usaldavad Hannot ja märkavad tema tegemisi.

Hanno on ka SG 4. lennu revüüetenduse "Viimane peatus?" helimees ja helikunstnik, kes vastutab kogu etenduse helindamise eest, olgu selleks sobilike helifailide lõikamine, masterdamine või bändi helindamine.

Aasta tegu on projekt KYSSES

Seekordne aasta tegu hõlmab peaaegu terve 2023. aasta väldanud tegevusi. Tegu ühendas organisatsioone nii maakonnas kui ka rahvusvaheliselt.

Projekti raames on Prantsusmaa noored saanud tutvuda Eesti oludega ning Eesti noortel avanes võimalus külastada Prantsusmaad, et tutvuda sealse noorsootöö ja noorte osaluse teemadega.

Projekt KYSSES (Kids and Youth Seeking Sustainability in European Spaces) on Saaremaa noorsootöö keskuse, Muhu noortekeskuse ja Prantsuse noorteorganisatsiooni Jaim koostöös ellukutsutud projekt, mille eestvedajad on Laura Karp ja Liia Ots.

Aasta noortevaldkonna toetaja Thule Koda

Thule koda on noorsootöö valdkonnas olnud hea ja toetav partner juba aastaid. Alati leitakse võimalus noorteüritusi, mis toimuvad nende majas, ka omalt poolt toetada.

Suhtumine korraldajatesse on soe ja osavõtlik ning maja juht Kristi Porila mõtleb kaasa, kuidas korraldada üritusi maksimaalse kvaliteediga. Igale murele leitakse lahendus.

Aasta noortevaldkonna tegijad Marie Köster ja Kadri Ait

Marie Köster on noortele suureks eeskujuks oma eluviisi, liikumisarmastuse, tervisliku toitumise ja positiivse ellusuhtumisega.

Tähelepanuväärne on tema võime luua kontakt noortega, kes oma vanemaid enam ei usu või ei julge nendega rääkida. Marie on heade ideede generaator, korraldab perepäevi, organiseerib Saaremaa noorte laagrit Kaarmal.

On kodutütarde toetajaliige, korraldab klassi- ja noortekaöid, temaatilisi noorteüritusi ning on Saaremaa õpilasmaleva rühmajuht.

Märkimisväärne on tema panus piirkondade ülesesse koostöösse ja koostöö kohaliku raamatukoguga. Ta on ka kogukonna grupi aktiivne liige. Nii noored kui ka kogukond hindavad kõrgelt, et just selline pärl teeb noorsootööd Lümandas.

Kadri Ait on silmapaistev kogukonna noorsootöötaja, kelle tegevus on alati süsteemne ja mõtestatud, kaasates kohalikke noori ideedest kuni teostuseni ning pakkudes neile vajadusel tuge ja vahendeid.

Noortega koos ja noorte heaks sünnivad projektid, mis loovad võimalusi noorte üldpädevuste arenguks. Tema südameasjaks on noorte tervis ja heaolu, mis on kantud isiklikust eeskujust.

Tihti on tema ettevõtmised suunatud just noorte liikumisele, vaimsele tervisele ja toitumisele. Kadri on olnud pikaaegne Saaremaa noortelaagri üks korraldajaid ja läbiviijaid.

Ta on alati koostööaldis, positiivse ellusuhtumisega, super põhjalik, julgeb end proovile panna ning leiab võimalusi enesearenguks. Lisaks on ta imeline meeskonnaliige ja sädeinimene – alati soe ja toetav, kaasav, märkav ja tunnustav!

Suurim julgus 2023

Üritusel tänati ka Hea Eeskuju konkursil "Suurima julguse 2023" laureaadi tiitli pälvinud Helis Luksi. Helisel on märkimisväärselt palju silmapaistvaid ettevõtmisi, näiteks noorte kaasamise edendamine nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Samuti on tema jaoks oluline aidata neid, kes üksi alati hakkama ei saa, sest Helise jaoks on tähtis, et kellegi heaolu ei jääks tahaplaanile. Ta on tõeline eeskuju, kes panustab oma toimetustega sihikindlalt Eesti ja noorte tulevikku.

Saare maakonnas on noortevaldkonna tunnustusi jagatud aastast 2009.

"Nagu ütleb ürituse nimigi "Noorsootöö – ajast või arust", vaatasime ajas tagasi rohkem kui ainult eelmisesse aastasse," rääkis Saaremaa vallavalitsuse noorsootöö ja huvihariduse peaspetsialist Lindia Lallo.

Üllatusena tuli tunnustusüritusel esmaesitusele neli videot, mis on üles võetud koostöös keskaja elamuskeskusega Archebald.

Ürituse muusikalise osa eest hoolitsesid Joosep Aaviku nimelise Kuressaare muusikakooli vanamuusikaansambel Rondo Tiiu Maripuu juhatusel ja vaskpilliansambel Karlis Saare juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles