Kuressaare loodusfestivalil saab õppida putukahotelle ehitama

, Keskkonnaameti looduskaitse korraldamise osakonna projektijuht
Copy
Suur-mosaiikliblikas
Suur-mosaiikliblikas Foto: Mati Kose

Laupäeval kell 12.30-14.00 on loodushuvilised oodatud Aavikute majamuuseumi hoovi, kus Kuressaare loodusfestivali raames toimub putukahotellide ehk -pesilate ehitamise töötuba.

Putukatel on lisaks taimede tolmeldamisele ökosüsteemis mitmeid olulisi rolle. Näiteks aitavad nad kaasa maha langenud lehtede ja puude lagunemisele või täites tähtsat osa lindude toiduahelas.

Üheks putukate elurikkuse toetamise võtteks on koduaedadesse putukahotellide rajamine, aidates sellega kaasa liikidele talvitumise, paljunemise või varjetingimuste loomisele. Mida erinevamast materjalist on n-ö tubade sisemus, seda erinevamaid putukaid sinna elama asub.

Sarnaselt keeleuuendaja Johannes Aaviku kirjeldusele oma ideaaltoast, kus ta ütles nii: "See kitsas ruum on mu maailm, siin elan, töötan, siin ilutsen, siin saan kõiki teateid välise maailma üle...", saab lähtuda ka putukahotelli rajamisel. Putukate jaoks ei ole oluline kas rajatud „hotell“ on suur või väike, putukad tervitavad rõõmuga kohta, kus peatuda.

Töötuba juhendab erumetsaülem Leo Filippov. Töötoas osalemiseks palume võimalusel kaasa võtta töökindad ja kõrte jm loodusliku materjali lõikamiseks sobivad aiakäärid. Valminud putukapesilad leiavad koha inimeste koduaias ja Saaremaa puisniitudel ning paigaldatud putukapesila tulemuslikkuse jälgimiseks saavad osalejad kaasa jälgimislehe.

Töötuba toimub 10.-14. aprillini peetava Kuressaare II loodusfestivali “Loodus minu ümber” raames.

Putukapesilate valmistamise töötuba viiakse läbi #WoodMeadowLIFE projekti raames ning Euroopa Liidu LIFE programmi toel. Sündmust pildistatakse, filmitakse ja need avaldatakse projekti kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles