KÜLAVAHELOOD Mõntu pargis avati talgupäeval uus infotahvel

Aare Laine
Copy
TEABE EDASTAJAD Arhitektuuri ajaloolane Robert Treufeldt Tallinnast ja muinsuskaitse seltsi tegelane Tõnu Veldre Kuressaarest asutasid MTÜ Mõntu ja
Olbrüki kultuuripärand. Ühenduse eesmärgiks on Mõntu pargi arendamine ja huvilistele tutvustamine.
TEABE EDASTAJAD Arhitektuuri ajaloolane Robert Treufeldt Tallinnast ja muinsuskaitse seltsi tegelane Tõnu Veldre Kuressaarest asutasid MTÜ Mõntu ja Olbrüki kultuuripärand. Ühenduse eesmärgiks on Mõntu pargi arendamine ja huvilistele tutvustamine. Foto: Aare Laine

13. aprillil Mõntu pargis toimunud talgupäeval avati selles oivalises paigas uus infotahvel. Mida huviline infotahvlilt teada saab, sellest annab saade kuulajaile teada.

Enne pargis tehtud intervjuusid loeb saatejuht Aare Laine ette killukese Mõntu mõisa ajaloost, mis avaldati Saarte Hääles 22. detsembril 2007. Loo autor on koduloolane Eldur Seegel.

Õigemini on see lugu Oskar von Ekesparrest, kes 1873. aastal omandas Sõrves Mõntu mõisa koos Koltse mõisakesega ja 1876. aastal Sääre mõisa koos Põdra karjamõisaga. Ühendatuna hakkas see mõisate kompleks kandma nime Olbrüki mõis. Elamiseks ehitas omanik esinduslikuna välja Mõntu mõisasüdame. Et mõisa hooned ja park seisusekohaselt välja arendada ei säästnud ta jõudu ega raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles