Vallavanem tunnustas parimaid õppureid ja tuleviku tähti

TULEVIKUTÄHT Hanno Kull
TULEVIKUTÄHT Hanno Kull Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kolmapäeval tunnustati Kuressaare kultuurikeskuses toimunud vallavanema vastuvõtul maakonna aineolümpiaadidel esimese koha ning üleriigilistel aineolümpiaadidel 1.–10. koha saavutanud tublisid õpilasi, kutsevõistluste võitjaid ja nende juhendajaid. Välja anti ka kolm Tuleviku Tähe stipendiumi.

Tuleviku Tähe stipendiumi pälvisid Liisa Naulainen, Risto Klee ja Hanno Kull.

Kuressaare Nooruse koolis õppiv Liisa Naulainen mitmekülgne ja inspireeriv noor, kellel on potentsiaali saavutada tulevikus suuri asju. Liisa on pannud end proovile nii matemaatika, informaatika kui majandusalastel õpilasvõistlustel, väitlusturniiril, etluskonkurssidel, mitmetel aineolümpiaadidel, ajalooalasel uurimistööde võistlusel, kooli mälumänguturniiril jne.

Lisaks on Liisa löönud kaasa vabatahtlikuna mitmete ürituste korraldamisel ning tema suur kirg on robootika, milles on ta maakonna üks parimaid. Ta on osalenud mitmetel Eesti-sisestel ja rahvusvahelistel robootikavõistlustel ning saavutanud muljetavaldavaid kohti.

Mitmekesiste vaimu ergastavate tegevuste kõrval ei unusta Liisa ka liikumist, olles lapsest peale osalenud pidevalt maakonna orienteerumisneljapäevakutel ja erinevatel jooksuvõistlustel.

Teine tulevikutäht, Mustjala kooli õpilane Risto Klee on tubli õpilane, kes on olnud algklassidest alates autahvlilaps. Lisaks heale õppeedukusele meeldib Ristole sport.

Vaatamata sellele, et pidevalt maalt linna treeningule sõitmine ei ole lihtne ei takista see noormehel näidata suurepäraseid sportlikke tulemusi. Viimasel õppeaastal on Risto saavutanud: Saaremaa koolinoorte kergejõustiku võistlustel pU16 vanusegrupis I koht 60m jooksus, I koht kaugushüppes, I koht kuulitõukes.

Risto ka Eesti meister 60 m jooksus ja lisaks veel kahe hõbeda omanik sisemeistrivõistlustelt. Lisaks spordile on Risto osalenud edukalt aineolümpiaadidel. Maakondlikul geograafiaolümpiaadil saavutas Risto 7. klasside arvestuses I koha. Vabariiklikul geograafiaolümpiaadil omistati talle II järk ja hõbemedal. Risto on heaks eeskujuks teistele oma distsipliini, kohusetundlikkuse, sihikindluse ja mitmekülgsete võimetega.

Kolmas Tuleviku Tähe stipendiumi saanu on Saaremaa Gümnaasiumi õpilane Hanno Kull, kes oma abivalmiduse ja heasüdamlikkusega on mõjutanud otseselt või kaudselt kooli kõiki õpilasi ja õpetajaid.

Hanno on mitmekülgsete oskustega, oma vanuse kohta laialdaste teadmiste ning huvidega tehnika-, videograafia- ja digimaailmas. Isetult ja väga oskuslikult abistab ta igapäeva koolielus nii õpetajaid kui koolikaaslaseid eelpool mainitud valdkondades. 

Hanno on ka maitsekas ja väga andekas muusik, kes on alati valmis saatma lauljaid klaveril või kitarril. Lisaks sellele on Hanno õppeaasta jooksul saavutanud lugematu hulk esikohti nii solistide kui bändide konkurssidel ning rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil.

Hoolimata mitmekülgsetest huvidest ja aktiivsetest tegevustest, on Hanno õppeedukus stabiilselt hea ja väga hea. Tema kohta kehtib kindlasti ütlemine: kui midagi teed, tee seda hästi ja südamega. Käesoleva aasta jaanuarikuus pälvis Hanno Saaremaa valla aasta noore tegija tiitli. Temasugune noor on suureks eeskujuks nii noorematele kui ka vanematele. Tema saavutused muusika valdkonnas on märkimisväärsed nüüdseks juba rahvusvahelisel tasemel.

Olümpiaadidel märkimisväärne hulk häid tulemusi

2023/2024 õppeaastal toimus maakonna aineolümpiaade 15. erinevas ainevaldkonnas: matemaatika, füüsika, keemia, emakeel, inglise keel, saksa keel, geograafia, bioloogia, loodusteadused, ajalugu, kunstiõpetus, lingvistika, informaatika, muusika ja õpioskused.

Lisaks osaleti veel mõttespordi olümpiaadidel. Märkimisväärseid tulemusi saavutasid 59 õpilast koos neid juhendanud õpetajatega kaheteistkümnest koolist: Kuressaare Hariduse Kool, Kuressaare Nooruse Kool, Orissaare Gümnaasium, Saaremaa Gümnaasium, Kuressaare Vanalinna Kool, Muhu Põhikool, Valjala Põhikool, Leisi Kool, Lümanda Põhikool, Aste Põhikool, Kahtla Salme Põhikool, Mustjala Kool.

Saavutused üleriigilistel olümpiaadidel

Üleriigilistel aineolümpiaadidel jõudsid 1.–10. koha hulka 16 õpilast koguni kaheksas ainevaldkonnas (muusika, bioloogia, geograafia, keemia, matemaatika, inglise keel, kunst, õpioskused) neljast koolist (KHK, Lümanda PK, Mustjala K, SG).

Üleriigiliste olümpiaadide saavutused: muusikaolümpiaadil saavutas Hanno Kull (11.kl SG) gümnaasiumi astme arvestuses I koha ning rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil IV koha ja hõbemedali, juhendaja Laine Lehto, keda sel õppeaastal premeeriti ka Saaremaa Fondi poolt rahalise preemiaga, kui 2023/2024 õppeaasta juhendajat.

Bioloogiaolümpiaadil I koht – Lee Tamm (7.kl KHK) ja III koht – Isadora Rahumeel (8.kl KHK), VIII koht- Siim Tiitson (11.kl SG) ja IX koht- Krita Kilumets (8.kl KHK), juhendajad Inge Vahter, Mart Mölder ja Agnes Heinla.

Geograafiaolümpiaadil 7. klasside arvestuses III koht – Risto Klee (Mustjala K), juhendaja Tiiu Lõhmus.

Inglise keele olümpiaadil gümnaasiumi astmes saavutasid Saaremaa Gümnaasiumi õpilased Karoli Harjus III koha, juhendaja Marju Roberts, Eveli Lätt VI koha, Karen Ool VIII koha, mõlema juhendaja Monika Mander.

Õpioskuste talgutel saavutas VI-VII koha Lümanda Pki 5.klassi võistkond koosseisus Reiko Ratas, Miina-Eliise Koppel, Eliis Teär, Elsa Põld, Linda Maastik, juhendajad Liise Kukk, Kristina Tiitson.

Reio Mägi (10.kl SG) pälvis matemaatikas VII koha ja keemias VII-VIII koha, juhendajad Anu Ausmees ja Marju Kirss.

Mariliis Maasik (12.kl SG) sai kunstiolümpiaadil VIII koha, juhendaja Külli Mänd.

Üleriigilisel mõttespordi olümpiaadil saavutasid märkimisväärseid tulemusi Saaremaa Gümnaasiumi ja Kuressaare Hariduse kooli õpilased. SGi võistkond saavutas gümnaasiumi astmes I koha nii koondarvestuses, kui ka neljas valdkonnas (gomoku, sudoku, ristsõnad, kabe). Individuaalselt pälvis Illimar Kirss (SG) I koha koonarvestuses ja II koha ristsõnades ja III koha sudokus ja males. Individuaalselt pälvis gomokus III koha Oliver Valk. Kuressaare Hariduse Kooli võistkond saavutas III koha ristsõnades. Mõlema kooli juhendaja on Arne Loorpuu.

Saavutused maakonna olümpiaadidel

Maakonna aineolümpiaadi võitjaid on kokku 55 õpilast 15. ainevaldkonnas.

Üks õpilane saavutas I koha neljas aines- Siim Tiitson (11.kl SG) bioloogias, keemias, füüsikas, geograafias.

Kaks õpilast saavutas I koha kolmes aines- Isadora Rahumeel (8.klass KHK) füüsikas, keemias ja loodusteadustes, Raul Joaquin Seppel (12.klass SG) bioloogias, keemias ja matemaatikas.

Seitse õpilaste saavutas I koha kahes aines – Helena Au (7. kl, Valjala PK) ajaloos ja emakeeles, Krita Kilumets (8. kl, KHK) bioloogias ja saksa keeles, Trevor Ast (9.kl, KNK) saksa keeles ja emakeeles, Joosep Pitk (9. kl, Valjala PK) ajaloos ja geograafias, Reio Mägi (10. kl, SG) matemaatikas ja keemias, Gustav Arak (11. kl, SG) matemaatikas ja keemias, Mariliis Maasik (12. kl, SG) geograafias ja kunstis.

Saaremaa Fond ja vallavalitsus tunnustavad

Jätkuvalt toetab Saaremaa Fond (Vjatšeslav Leedo, Jüri Saar, Ülle Kraft) silmapaistvaid tulemusi saavutanud õpilasi ja igal aastal premeeritakse ka parimat juhendajat/õpetajat 250 euroga.

Üleriigilisel aineolümpiaadil 1. koha saavutanut premeeritakse 120 euroga, 2.–10. koha saavutanut aga 25 euro väärtuse raamatupoe kinkekaardiga.

Saaremaa vallavalitsus tunnustab heade õpitulemuste eest maakonna aineolümpiaadidel I-III koha saanuid ja üleriigilistel aineolümpiaadidel 1.–10. koha saavutanud õpilasi ja nende õpetajaid tänukirja, aineolümpiaadi logoga klaasauhinna, pastapliiatsite ja raamatupoe kinkekaartidega.

Tagasi üles