VIDEO JA GALERII Bellingshauseni monument pannakse püsti Pilgusel

Copy

Augustis 2022 Leedri külast Kuressaarde Raiekivi säärele toodud rändrahn tõsteti täna keskpäeval taas auto peale ja sõidutati Pilguse mõisa, kus see admiral Bellingshauseni monumendi alusena oma lõpliku asupaiga saab.

"Pilgusel oli Bellingshauseni lapsepõlvekodu, paneme ta sinna paika, et saaks see õnnetu monumendijada lõpetatud," ütles monumendi rajamise initsiatiivgrupi liige, riigikogulane Mart Maastik Kadi raadio "Keskpäeva" saates.

Maadeuurija Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausenile pühendatud mälestusmärgi püstitamise plaan ulatub pea kümne aasta taha. Esimese ideekonkursi kavand jäi realiseerimata liiga kalli maksumuse tõttu. Uuel konkursil leiti rahaliselt sobiv lahendus, kuid probleemid tekkisid monumendi asukohaga Raiekivi säärel, kus vald ei lubanud mälestusmärki paigaldada ilma detailplaneeringuta. Tagatipuks teatas Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk eelmise aasta augustis, et Eesti jõuametid on vallavalitsusele andnud soovituse mälestusmärgist, mida saab seostada Vene agressiooniga, sootuks loobuda või asi vähemasti pausile panna.

Tagasi üles