Saaremaa saatis Ukrainasse koormatäie autorehve

Laura Jõgar
, Saarte Hääle suvereporter
Copy
Margus Lindmäe varjevõrku punumas.
Margus Lindmäe varjevõrku punumas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

​Seoses sõjapurustustega tekib Ukraina teedele rauarisu, mis lõhub sõidukite rehve. Saaremaa päästepiirkonna pealik Margus Lindmäe tõttas appi: kogunud lahketelt annetajatelt koormatäie kasutatud rehve, saatis ta need mandrile ja sealt läksid need teele Ukraina poole.

Ettevõtmise eestvedaja Margus Lindmäe sõnul tasub Ukraina heaks koguda parasjagu just seda, mille kohta on abipalve saadetud. Ta on aidanud koguda näiteks orbudekodule lasteriideid, sõjahaiglale voodipesu, raadiovõrke, kiivrikatteid, varjevõrke, droonide püüdmise võrke jpm.

Lindmäe lisas, et suured riigid annavad Ukrainale praegu küll sõjaabi, kuid sellised asjad nagu katkised rehvid on tsiviilprobleem, millega enam riiklikult ei tegeleta.

Seega kogus Lindmäe Saaremaal Facebooki üleskutse kaudu kokku portsu maasturitele ja kaubikutele sobivaid rehve, saatis mandrile ja sealt edasi Ukrainasse, seekord Izjumi ja Zaporižžjasse.

Ukrainasse transpordi korraldamine oli ka kõige keerulisem, sest suurte esemete saatmiseks tuleb leida sobivad kaubikud ja nende soetamiseks on vaja suuremat summat raha. Lindmäe aga rahalisi annetusi ei küsi ja tal pole ka oma mittetulundusühingut. Seega teeb ta koostööd teiste MTÜ-dega.

Lindmäe on kogunud Ukraina heaks väga erinevat kraamid. Mida Ukraina vajab, sellest annab ta tavaliselt teada Facebookis. Kõige suuremat vajadust ja puudust näeb ta aga praktilise abi – varjevõrkude – valmistajatest. Esemed saab tema kogemuse põhjal lihtsasti kokku, aga et oleks inimesi, kes tuleksid ja panustaksid…

Varjevõrke kogunetakse valmistama igal laupäeval kell 12–17 Kuressaares Torni 1 maja keldrikorrusel Merle Pesukoja vastas (sissepääs Garnisoni tänavalt). Kokkuleppel on võimalik tulla ka muul ajal või punuda võrke oma kodus. Uued abilised on Lindmäe sõnul alati teretulnud.

"See kõik on lihtne tegevus. Meil siin pole ühtegi õhuhäiret, ühtegi pommi kusagil plahvatamas, meil pole vaja varjuda, pole vaja tuld kustutada – mina isiklikult ei hooma sõja koledust. Aga teades, et see on kole asi, ma pingutan," rääkis Margus Lindmäe, kes tänab südamest kõiki neid, kes on andnud oma panuse Ukraina abistamiseks.

Tagasi üles