Kärla spordijuht Raivo Uus lahkub ametist

Tõnu Veldre
Copy
SUUSARADU RAIVO UUS uue sõidukiga veel sisse ajanud ei ole, sest lõplikult saadi rajamasin valmis alles esmaspäeval. Nüüd oodatakse vaid värsket lund, et Kärlal mugavalt rajad sisse ajada.
SUUSARADU RAIVO UUS uue sõidukiga veel sisse ajanud ei ole, sest lõplikult saadi rajamasin valmis alles esmaspäeval. Nüüd oodatakse vaid värsket lund, et Kärlal mugavalt rajad sisse ajada. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Raivo Uus (66) paneb 29. juulil ameti maha. "Sporti ma maha ei jäta, lihtsalt ma ei jätka enam spordihoone juhina," ütles Uus.

"Kärlal olen ma olnud 46 aastat. Alguses Kärla kolhoosi spordimetoodikuna, siis 26 aastat spordihallis," täpsustas ta.

Uusi sõnul oli sport tol ajal auasi, tänapäevaga ei anna üldse võrreldagi. "Kärla kolhoos oli vabariigi väiksemate kolhooside suvemängude meister. See oli aastal 1982 või 83," meenutas ta.

Mõõtu võeti kergejõustikus, võrkpallis, VTK-s, jalgrattasõidus, laskmises –selline kompleksvõistlus.

Võistlejad olid tavalised traktoristid, autojuhid ja kõik muud töötajad. "Meie majandisse professionaalseid sportlasi ei ostetud, nagu Saare Kalur seda harrastas. Juba koolist tulid noored, kes olid liikuvamad ja sportlikumad kui tänapäeval," rõhutas Uus.

Oma spordisaali Kärlal ei olnud. Kaks korda nädalas käidi pärast tööd kas Astes või Kihelkonnal võrkpalli mängimas. Kooli sporditunnid olid koridoris, soojemal ajal õues, see karastas noori.

"Viidumäe mängudeks harjutasime enne pargis kuu-poolteist. Suuremate võistluste eel andis kolhoos osalejatele vaba päeva harjutamiseks, võimalust mööda muretseti varustust, võistlustest osavõtt maksti tunnitasuna kinni, sõidud ja öömaja olid kolhoosi kulul," kiitis Uus toonase majandi juhte.

Tänapäevast rahvasporti peab Raivo Uus liikumiseks, mitte sporditegemiseks. "Varem oli otsaesine märg ja särk lige, kaotama ei läinud keegi. Nüüd jalutatakse, kepp käes, ringi, normatiive ja tulemusi ei ole," märkis ta.

Kärla spordihoone ehitus algas juba 1982. aastal. 1986 jätkati ja alles 1990-ndatel, vallavanem Vaigu ajal 1998. sai maja valmis, aga selleks ajaks oli loodud täiesti uus ruumilahendus.

Kuna temaealiste arusaam sporditegemisest erineb tänapäeva noorte tahtmistest, arvas Uus oma sõnul, et aeg on kõrvale tõmbuda ja lasta noortel tegijatel uute tõdedega edasi minna. Kärla spordiklubi ja terviserajaga ta aga jätkab.

"Hoolduskuludeks antav 300 eurot ei ole just palju – mida sa sellest hooldad või endale jätad, eks pea nuputama," oli ta ka veidi murelik.

Talvehooajal mängib Uus vanade kossumeestega korvpalli, kuid suvel tuleb paus sisse. Uusi pahandab aga see, et järgmisest hooajast hakatakse Kärla spordisaali eest kasutajatelt raha võtma.

"Eks sellest meil need lahkhelid ja vaidlused tekkisid. Mulle hakati veel ette heitma, et Kärlal ei ole koolis sporti. Kas spordihalli juhataja peab hakkama kooli kehalise kasvatusega tegelema?" imestas ta.

Sellises pool-sunniviisilises, pool-vabatahtlikus lahkumisõhkkonnas arvas Raivo Uus, et töötajatega istub ta viimasel tööpäeval lauda küll, aga valda annab vaid maja võtmed üle. Tema kohale uue inimese leidmiseks kuulutab vald välja konkursi.

"Vaimu ja jõudu on, kohtume jälle suusaraja ääres!" vaatab Raivo Uus tulevikku siiski optimistlikult.

Tagasi üles