KÜLAVAHELOOD VI Tagaranna kirjanduspäeva rikastasid näitemäng ja moeetendus

Copy
INTERVJUU KIRJANIKUGA. Kirjanduspäeva korraldaja Julia Laffranque usutleb kirjanikku Imbi Paju.
INTERVJUU KIRJANIKUGA. Kirjanduspäeva korraldaja Julia Laffranque usutleb kirjanikku Imbi Paju. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tänavune, VI Tagaranna kirjanduspäev jagunes kahele päevale. Eelmise nädala reede õhtul oli huvilistel võimalus vaadata Kuressaares Thule Kojas filmi "Vee peal", mis tehtud kirjanik Olavi Ruitlase samanimelise raamatu järgi.

Laupäeva keskpäeval avati kirjanduspäev Tagarannal Kipri talu hoovis. Kirjandushuvilistele ütles tere tulemast kirjanik Maimu Berg, kes räägib ka saates kirjanduspäeva saamisloost.

Kipri talu noorperenaine, õigusteaduste doktor ja Eesti Vabariigi riigikohtunik Julia laffranque annab teada kirjanduspäeva teema. See on mood. Tõsi, külla kutsutud kirjanikud räägivad ikkagi oma loomingust ja kirjandusest laiemalt.

Kirjanduspäevale kutsututest astus esimesena publiku ette kirjanik-esseist Imbi Paju, kes 25 aastat tagasi oli Võtikvere raamatuküla loomise initsiaator.

Pärast etteastet annab Imbi Paju saatele Külavahelood intervjuu. Saatejuht Aare Lainele räägib ta sellest, kuidas Eestimaa külad mängivad meie kirjanduselus suurt rolli. Nii on ka Tagaverega. Imbi Paju tunnustab Maimu Bergi ja Julia Laffranque ettevõtmist selle sündmuse korraldamisel.

Publik elas kaasa Maimu Bergi kirjutatud lühinäidendile "Libamood". Näitemängu lavastasid vanameister Raivo Adlas ja Piret Kuub. Rolle kehastasid enamikus saarlased ning Julia pojad. . Taritu tubateatri näitlejad Harald Tõru ja Toivo Prostang astusid Kipri talu laval üles teist korda. Mullu tegid nad kaasa Bergi näidendis "Hloptsihik". Piret Hiie-Kivile oli see näitlejana Tagarannal esmane kogemus.

Üllatusaesinejaiks olid Kuressaare ametikooli õpilased moesõuga "Köitev kõdi". Etendus on inspiratsiooni saanud Eesti kirjandusest. Teise kursuse stilisti eriala õpilaste moeetendus läks igati korda, pälvides publikult kauakestva aplausi.Saates on intervjuu juhendaja Maila Juns-Veldrega. Raamatutegelaste rollis olnud ametikooli õppurid võtsid oma etteastet suure naudinguga.

Kadri Kõusaare ja Tiia Toometi dialoog tõi kuulajateni Jaan Kaplinski suhted nõukogudeaegsete võimukandjatega ja tema loomingu. Möödunud aastal ilmus raamat Jaan Kaplinski ja Kadri Kõusaare kirjavahetusest. Saatele antud usutluses toonitab kirjanik Kadri Kõusaar, et Saaremaal oma võlu, mis annab energiat ja vaimujõudu.

Kirjanik Pille Kannisto leidis tänuväärsed kuulajad Playmobili mänguasjade juures, kus ta luges ette katkendeid raamatust "Rendikass". Usutluses ütleb Kannisto, et tema raamatud on kindlasti üllatava lõpuga, pakkudes väikestele lugejatele avastamisrõõmu.

Inimesi jagus ka Kerli Tammjärve maalinäitust uudistama ja Mall Kivimaa keraamikatooteid imetlema. Oma loomingust räägib saates Kerli Tammjärv.

Saates kõlab ka üks setokeelne lugu ansambli Ütsiotsõ esituses. Nemad samuti laulsid kirjandushuvilistele.

Olavi Ruitlane naerutas publikut oma luuletustega, mida võib tinglikult ka vemmalvärssideks nimetada. Katkendit Ruitlase esinemisest saab ka saates kuulata.

Kirjanduspäev pakkus igaühele midagi.Põhjust oli küll ja küll Tagarannale tulla.

Tagasi üles