RMK plaanib Laugu metsavahimaja uuenduskuuri

Copy
Üllar Soonik
Üllar Soonik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) tahab rekonstrueerida Laugu metsavahimaja ja sinna juurde kuluvat sauna.

RMK Saaremaa külastusala juht Üllar Soonik ütles, et Peederga külas asuv Laugu metsavahimaja on Eestis üks kahest avalikku kasutusse jäänud metsavahimajadest, kõik ülejäänud kuuluvad juba pikemat aega eraomanikele. Hoone ehitati teadaolevalt 1856. aastal ja seda on laiendatud vähemalt kolm korda. Hoones pakub RMK majutust, seal saab korraldada loodusõppega seotud üritusi. Metsavahimaja uuendamisega soovib RMK väärtustada metsade majandamise pikka traditsiooni ning kultuuripärandit.

Millal hoone uuenduskuur pihta hakkab, ei osanud Soonik öelda. "Hakkame alles projekteerima ja selle käigus selgub ka töö ligilähedane eelarve," rääkis külastusala juht.

Ehitustööde käigus taastatakse palkhoonete konstruktsioonilised osad ning küttekolded, järgides 170 aasta taguseid ehitustraditsioone. Peahoone tõstetakse, vahetatakse katus, taastatakse laed, põrandad, uksed ja aknad, korrastatakse vundament, asendatakse pehkinud ning puuduolevad palgid, rajatakse uued küttekolded.

Traditsiooniline Lääne-Eesti tüüpi rehielamu koosneb rehetoast, kambritest ja rehealusest. Seal on 153 ruutmeetrit sisepinda. Eelmisel sajandil lisati hoone idaotsa 4,3 m pikkune juurdeehitus. Rehealust pikendati lääne suunas 2,3 meetrit ja lisati hoone lääneotsa eraldi sissepääsuga nelja meetri pikkune kuur. Seega muutus suhteliselt väikeste mõõtmetega rehemaja erakordselt pikaks, samas kui selle laius jäi samaks.

RMK külastuskeskus soovitab Laugu metsavahimaja üürimist neile, kes hindavad ajaloolisi hooneid ega pelga maha jätta tänapäevast klantsitud eluviisi ja tunnevad end koduselt 130–150aastaste mändide keskel. Hoone tagakambris saab kolmel narivoodil magada kuus inimest. Rehielamus on veel väike esik ja sahver.

Tagasi üles