Vallavalitsus soovib jätta maamaksumäärad muutmata

Copy
Põllumaa.
Põllumaa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vallavalitsus esitas volikogule ettepaneku jätta 2025. aastal maamaksumäärad tänavusega võrreldes muutmata ning kinnitada elamu- ja maatulundusmaa maksumääraks 0,5% ning muu sihtotstarbega maa puhul 1%.

Vallavolikogu arutab maamaksumäärade eelnõu septembrikuu istungil, sest maamaksuseadusest tulenevalt peab omavalitsus järgmise aasta maksumäärad kinnitama 1. oktoobriks.

Vallavanem Mikk Tuisu sõnul on maamaks küll riiklik maks, aga see laekub täies ulatuses kohaliku omavalitsuse eelarvesse.

„Maamaks on oluline tuluallikas, mille üle saab iga linn ja vald ise otsustada ning selle abil oma elanikele paremat elukeskkonda ja teenuseid pakkuda,“ ütles Tuisk.

„Samas peame jälgima, et maamaksu kasv ei oleks meie elanike jaoks väga järsk, sest riigi kavandatud maksutõusud mõjutavad meid kõiki,“ lisas ta.

Vallavanem selgitas, et just seetõttu ei kasuta Saaremaa vald võimalust kehtestada 2025. aastaks seadusega lubatud maksimaalseid maamaksumäärasid.

Riik on loonud kaitsemehhanismi, mis kaitseb maksumaksjaid maamaksu järsu tõusu eest. Katastriüksuse eest tasutav maamaks ei tohi 2025. aastal tänavusega võrreldes kasvada rohkem kui 50% ning seda eeldusel, et katastriüksuse pindala ja kasutusotstarve ei ole vahepeal muutunud.

Juhul, kui 50%-line kasv on vähem kui 20 eurot, tõuseb maamaks katastriüksuse kohta 20 eurot aastas. Seejuures lähtutakse 2024. aasta maamaksu puhul summast, mis ei arvesta maksuvabastusi ega -soodustusi.

Kodualuse maa maksuvabastus säilib ka 2025. aastal ja täiendavaid maamaksusoodustusi Saaremaa vallas uuel aastal plaanis ei ole.

Abivallavanem Kaarel Tang sõnas, et Saaremaa valla kavandatud maamaksumäärade ja riigi kehtestatud 50%-lise või 20-eurose maksutõusu piirmääraga peaks 2025. aastal vallaeelarvesse laekuma prognoosi kohaselt tänavusega võrreldes maamaksu ligikaudu 400 000 eurot rohkem.

„Vallavalitsuse soov on kasutada seda raha Saaremaa teede olukorra parandamiseks,“ ütles Tang.

Tagasi üles