Plaan: kui võõrliik su maale tungib, hakkad ise tõrjuma või lähed vangi!

Copy
PARGITATART EI LUBA seadus Eestis kasvatada alates 2008. aastast. Kuressaares Ida-Niidus on seda paar viimast aastat üritatud tõrjuda niitmise ja matmisega geotekstiili abil. Kuuma veega käis sissetungijat augusti alguses aurutamas keskkonnaameti spetsialist Ainar Unus.
PARGITATART EI LUBA seadus Eestis kasvatada alates 2008. aastast. Kuressaares Ida-Niidus on seda paar viimast aastat üritatud tõrjuda niitmise ja matmisega geotekstiili abil. Kuuma veega käis sissetungijat augusti alguses aurutamas keskkonnaameti spetsialist Ainar Unus. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Maaomanikud peavad edasipidi ise hävitama nende valdustes kasvavaid võõrliike nagu näiteks Sosnovski karuputk ja pargitatar. Kohustuse eirajat ootab rahatrahv või arest.

Looduskaitseseaduse ja jahiseaduse muutmise seaduse eelnõu kohaselt tahab riik lisada maaomanikule kohustuseks karuputke, pargitatra, vereva lemmaltsa, siidaskleepia ja ameerika kevadvõhu tõrjumise. Ka praegu keelab seadus nende võõrliikide levitamise ja teatud võõrliikide kasvatamise isegi aias ja siseruumis, kuid seadusemuudatusega läheb asi konkreetsemaks.

"Esimese hooga muidugi soovime, et tõrje oleks korralikult tehtud, seega kontrolli käigus tehakse vajadusel ilmselt ettekirjutus teha tõrje ära teatud kuupäevaks," ütles kliimaministeeriumi elurikkuse kaitse osakonna nõunik Merike Linnamägi.

Tagasi üles