KÜLAVAHELOOD Külla Külla, külla ka lugemistuppa

Copy
LUGEMISTUBA ON AVATUD Lindi lõikavad läbi oma uut raamatut esitlenud Olavi Antons, keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk, Saaremaa valla abivallavanem Koit Voojärv ja maja perenaine Elje Pihl.
LUGEMISTUBA ON AVATUD Lindi lõikavad läbi oma uut raamatut esitlenud Olavi Antons, keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk, Saaremaa valla abivallavanem Koit Voojärv ja maja perenaine Elje Pihl. Foto: Aare Laine

Saate märksõnaks on Külla Külla. Seda sõnapaari võib tõlgendada ka nii - külastage meie küla või ootame teid meie külla külla. Külades on võõrustajaiks külaseltside inimesed ja külaelanikud. Saatejuht Aare Laine uudistas külalisena Külla Külla päeval Astes ja Võhmal toimuvat.

Aste rahvamajas saab reporter jutule nii päeva korraldajatega, laadakauba pakkujate ja ostjatega. Hoidiste, küpsetiste ja käsitööesemetega on tuldud Astesse ka Valjalast, Kuressaarest ja mujalt.

Meeleoluka tantsuetenduse andis naisrahvatantsurühm Antsakad. Kuulajad saavad teada ka tantsijate suvistest esinemistest, sealhulgas reisist Soome. Rahvamaja juhataja Katrin Paju annab teada taidlejate eelseisvatest tegemistest. Uus taidlushooaeg on ju kohe algamas.

Võhma Kultuuri- ja Spordiselts oskab huvilisi Külla Külla päevadel Saaremaa suurimas külamajas kogukonnale oluliste ruumide avamisega üllatada. Aasta tagasi lõigati lint läbi külaliste tarvis kahe peretoa avamisel, möödunud laupäeval tutvustas seltsi eestvedaja Rain Jano raamatusõprade jaoks valmis saanud lugemistuba, mida rahvas endiselt raamatukoguks kutsub.

Esimesd mehed, kellega saatejuht kokku saab on vennad Vaikmaad. Metsa talust pärit Enno tuli otse Pärnust, nüüdne tallinlane Mati elab suviti oma sünnitalus Metsal. Meestel on hea meel, et niisuguseid päevi korraldatakse, on põhjust taas oma vanasse koolimajja tulla, mis nüüdseks saanud uue näo ja otstarbe. 

Kultuuri- ja spordiseltsi eestvedaja Rain Jano selgitab külalistele lugemistoa avamisel selle vajalikkust. "2020. aastal tulid vallavalitsuse ametnikud mõttele Võhma raamatukogu sulgeda. Kogukonna jaoks oli see vastuvõetamatu mõte. Kui oled nurka surutud, eks siis võtad jalad kõhu alt välja. Nii me siis hakkasime tegutsema, et meie inimestele lugemisvõimalus jääb," toonitab lugemistoa avamisel Rain Jano.

Kunagise koolimaja endise klassiruumi renoveerimiseks kulus 33 000 eurot. Leader programmist saadi 29 000, vald toetas 3000 euroga, omaosalus oli 1000 eurot. Üks osa ruumist vajab veel kaasajastamist. Edasisteks renoveerimistöödeks on taotlus sisse antud.

Lugemistoa pidulikul avamisel rõhutab sõna võtnud abivallavanem Koit Voojärv raamatukogu tähtsust kogukonnale, öeldes, et seda paika võib nimetada ka küla mälupangaks. Rain Jano annab teada, et huvilised võivad siin tutvuda nii Võhma küla kui ka aastatel 1928 - 1978 ja 1991 - 1998 tegutsenud kooli kroonikaga ning värsivormis kirja pandud Järise küla kroonikaga.

Aastaid Tenerifel elanud, nüüdne Selgase küla mees Olavi Antons tutvustab raamatut "Minu Tenerife". Peagi saab kirjamehel kaante vahele raamat "Minu Saaremaa".

Harry Raudvere tõi kingiks oma raamatud, kingituse andis üle ka maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk. 

Maja perenaine Elje Pihl ütleb, et lugejaid jagub. Tullakse ka kaugemalt. "Lugemistuba on kogukonnale vaja. Püüan siia meelitada ka rohkem lapsi," räägib Elje Pihl.

Rain Jano teavitab kuulajaid ka Võhma küla ajaloost, seltsi tegevusest ja külamaja renoveerimisest. Külalised said kaasa elada segarahvatantsurühma "Leisberg" ja naisrühma "Marleen" esinemistele. Enamik Marleeni tantsijaid oli Võhma külamajas esimest korda. Saatejuhi küsimustele vastates jäid nad päevaga väga rahule.

Tagasi üles