Piret Männa pälvis Prantsusmaal köitekunsti auhinna

Copy
AUHINDA VÄÄRT: Saaremaa kunstnik Piret Männa Saint-Rémy-lès-Chevreuse'is.
AUHINDA VÄÄRT: Saaremaa kunstnik Piret Männa Saint-Rémy-lès-Chevreuse'is. Foto: Erakogu

Kuressaare kunstikooli nahatöö ja üldkompositsiooni õpetaja Piret Männa naasis Prantsusmaalt köitekunsti auhinnaga.

Pariisi ääres Saint-Rémy-lès-Chevreuse'is 19.–22. septembrini kestnud raamatuköite konkurss-näitusel osales seekord 279 kunstnikku 25 riigist.

Tänavu köitsid kunstnikud Antoine de Saint-Exupéry romaani "Vol de nuit"("Öine lend").

Iga kahe aasta järel toimuv üritus on kõige pikema ajalooga järjepidevalt toimuv rahvusvaheline köitekunsti konkurss-näitus maailmas.

Piret Männa, nagu paljud teisedki eesti nahakunstnikud, on varemgi sel näitusel osalenud, mistõttu kutsutakse teda ikka tagasi.

"Ka varasematel aastatel on köitmiseks välja pakutud prantsuse kirjandust: Hugo´d, Camus´d, La Fontaine´i, Kesselit ja nii edasi – iga kord erinevat prantslastele olulist nende oma literaati," rääkis Piret Männa. "Huvilistele saadetakse laiali romaani paberipoognad ja igaüks interpreteerib seda teost omal moel."

"Öise lennu" köitmiseks kasutas kunstnik erivärvilisi taimparknahku, nahast nööri ja neete; tehnikana pikapisteköidet, punumist ja masinõmblust.

"ÖINE LEND" Piret Männa interpreteeringus.
"ÖINE LEND" Piret Männa interpreteeringus. Foto: Erakogu

"Kuna romaani tegevustik toimub Teise maailmasõja ajal peamiselt kõrbepiirkonnas, oli mu toonivalik pigem rahulik ja kõrbehõnguline," lausus Männa.

Sel kevadel osales Piret Männa miniköite näitusel Ühendkuningriikides Yorkis ja näitusel "My crazy box" Hollandis.

Järgmise aasta veebruaris korraldab Piret Männa koos Eesti nahakunstnike liidu kolleegidega köite/kalligraafia/objektinäituse Kuressaare Raegaleriis, mis on pühendatud Ülo ja Jüri Tuuliku juubelile ning millest on oma töödega lubanud osa võtta paljud eesti kunstnikud.

"Kõik sellised raamatutega seotud ettevõtmised propageerivad ka lugemist ja lugemuse tähtsust, samuti väärtustavad kauneid raamatuid, raamatute hoidmist ja meisterlikku näputööd köidete kallal," ütles Piret Männa.

Tagasi üles