KÜLAVAHELOOD Lustlik lõõtspillikontsert-simman Sassimaja hoovis

Copy
11 KUUGA MÄNGUMEHEKS: Tehumardi kandist pärit Jaagup Sirel on 11 kuuga omandanud  pillimeistri Leho Siimseni tehtud pilliga meisterliku mänguoskuse.
11 KUUGA MÄNGUMEHEKS: Tehumardi kandist pärit Jaagup Sirel on 11 kuuga omandanud pillimeistri Leho Siimseni tehtud pilliga meisterliku mänguoskuse. Foto: Aare Laine

"Veel paar päeva ja jätamegi mihklikuu seljataha. Tänavune suvi oli aga kultuurisündmuste poolest nii rikas, et mõnegi vahva kontserdi, kokkutuleku, festivali, külasimmani või üldse külaelust salvestatud lood pidid kannatlikult eetrisse minekut ootama," alustab saatejuht Aare Laine septembrikuu viimast saadet.

Kuulajad saavad osa Leisis Sassimaja hoovis 24. augustil toimunud lõõtspillivirtuooside kontserdi muusikaelamustest ja pililugude vahele räägitust.

Enne intervjuusid ja kontserdil kõlanud palade kuulamist üks lõõtspillilugu Sassimaja simmani korraldajalt, mullu Eestimaa Aasta Küla pillimeheks kuulutatud Tõnu Eermanilt.

Korraldajana tundis Tõnu Eermann heameelt järelkasvu üle. "Mitu uut mängijat teeb publiku ees oma esimese etteaste. Järjepidevus on see, mida rahvamuusika viljelemisel ootame. Saarlaste hulgas on andekaid noori, kellel on huvi lõõtspillimängu vastu. Lühikese ajaga on nad omandanud mänguoskused," tunnustab Eermann noori mängijaid.

Tänavune kontsert-simman langes kokku Saaremaa tuntuima lõõtspillimängija, Lõpi küla mehe Sulev Mägi sünnipäevaga. Lõõtsamehed ja publik esitasid 76-aastaseks saanud populaarsele pillimehele tervituslaulu. Sünnipäevalapsega on saates ka intervjuu.

Kontserdil osalejad, sealhulgas Mandri Eestist ja Hiiumaalt esinema tulnud pillimehed ja -naised tunnustavad Sassimaja simmani korraldajaid, öeldes, et Saaremaale tulevad nad meeleldi pilli mängima.

Mitu esinejat oli valinud oma repertuaari Saaremaa teemalisi lugusid, mida saates kuulata saab.. Saate Leisis Sassimaja hoovis toimunud lõõtsakontserdi-simmani lõpetab hoogsa polkaga Mihkel Tuulik Muhust.

Tagasi üles