Kargi, Kaunispe ja Lindmetsa "Kõige olulisem on see, et meie kogukond oleks ühtehoidev ja hooliv!"

Copy

Kolme küla kogukonda kuuluvad Sõrve poolsaarel asuvad Kargi, Kaunispe ja Lindmets. Kargi külas on sissekirjutusega 16, Kaunispel 28 ja Lindmetsas 20 elanikku. Lisaks kohalikele on palju tublisid ja toimekaid suvitajaid. Aasta küla rahvahääletus avaneb Saarte Hääles 14. oktoobrist. 

Infot meie tegemiste kohta leiab Jämaja kihelkonna kuulehest Torgu Teataja ning Facebooki lehtedel „Kaunispe sadam“, „Kaunispe küla“ ja „Lindmetsa küla Sõrves“, mis on aktiivselt kasutuses.

Kargi küla külavanem on Kaspar Kallas, Kaunispe külavanem Valdur Rand ja tema asetäitja Anne Rand, Lindmetsa külavanem Jana Lei. 

Lindmetsa külas tegutseb MTÜ Lindmetsa, Kaunispe külas MTÜ Kaunispe Sadam ja Saaremaa vabatahtliku merepääste Kaunispe üksus, kuhu kuulub 21 liiget. Paljud meie külade elanikud on esindatud ka MTÜ Torgu Vabatahtlikus Päästekomandos.

Kolme küla kogukond on väga aktiivne ja ettevõtlik. Koos korraldame piirkondlikku jaanituld Kaunispe sadamas ning oleme juba kolm aastat olnud Saaremaa Merepäevade suure avapeo korraldajad samas paigas. Samuti toetame igal aastal Säärel toimuva suurt kontserti ning anname oma panuse Kaunispe sadamas juuli lõpus või augusti alguses toimuva kogupere ürituse – avamereujumise – läbiviimisel.

Oma kogukonna jaoks korraldame mitmesuguseid väiksemaid üritusi, nagu muinastulede ööd, vastlapäeva, jõulupidu, aastavahetuspidu. Igal aastal toimuvad aprillis-mais ka traditsioonilised talgupäevad. Kõik üritused on olnud rahvarohked – seltskond töökas ja rõõmsameelne. Ühel sügisel proovisime isegi Saarema Ralli ajal kohvikut pidada, mis läks väga kenasti. Kui võimalus avaneb, plaanime seda kindlasti veel kord teha.

Suhted kohaliku omavalitsusega on väga asjalikud. Torgu Teenuskeskuse juhataja Mari Kübarsepp toetab meid alati nii nõu kui ka jõuga, andes meie ürituste tarbeks teenuskeskuse pingid ja lauad ning suunates, kellelt suurest vallast abi ja nõu küsida. Saaremaa vald kuulab ja toetab meid samuti väga kenasti. Kuna Torgu piirkonna osavallakogu koosneb külavanematest, saame inimeste mured otse valda edastada ja kiiresti tagasisidet, kuidas asjad edenevad.

Kogukond toetab üksteist igapäevaselt, kaasates nii kohalikke kui ka suvitajaid kõikidesse tegemistesse. Kui kalur läheb merele ja saab hea saagi, antakse sellest kõigile teada, et võimalik on osta värsket kala. Kevadel toimub aiandushuvilistele rohevahetus, suve jooksul ja sügiseti jagatakse ka aed- ja köögivilju. Üheskoos käiakse perest peresse kartulivõtutalgutel. Kõik sellised ettevõtmised loovad piirkonnas sooja ja ühtehoidva õhkkonna.

Kui organiseerime jaanipäeva või sadamakontserti, siis pakume alati Sõrve piirkonna ettevõtjatele ja elanikele müügilaudu, et ka nemad saaksid enda kaupa müüa ja samal ajal üritusest osa võtta.

Koostöös Saaremaa vallaga on meie külateed hästi hooldatud. Meie piirkonna teemeister on väga meeldiv ja vastutulelik inimene, kes püüab alati võimalusel aidata. Ka lumelükkamine on kohalike poolt kõrgel tasemel – kui üks traktor kohe ei jõua, tuleb keegi teine traktoriga või ATV-ga appi. Isegi pärast Saaremaa Rallit tehakse teed alati kiiresti korda.

Meil on tugev naabrivalve – kui suvitajad on lahkunud, hoiavad kohalikud ka nende kodudel silma peal, mis tagab turvatunde ja head suhted perede vahel. Turvalisuse teemal toimub viimasel ajal palju uut. Kaunispe sadamas asub nüüd piirkondlik merepäästeüksus, mistõttu korraldatakse regulaarselt õppusi, kuhu kaasatakse ka kohalikud elanikud. Sügistormide ja merepääste õppused on alati huvitavad ja arendavad. Lisaks on kohalikele korraldatud turvalisuse ja kriisideks valmistumise koolitusi. Kaunispe sadamasse on rajatud kriisikeskus, kuhu on soetatud generaator, defibrillaator ja muud vajalikud vahendid. Tsiviilkaitse koolitusi on samuti läbi viidud ning osavõtt neist on kogukonnas alati suur.

Talgute korras hoiame korras ka oma külad. Oleme puhastanud teeääri, korrastanud mõisaparki, ehitanud bussipaviljone ja remontinud vallalt saadud kruusaga külateid. Meie suurima osavõtjatega talgupäev oli rannapuhastus, mille käigus puhastasime 6 km rannajoont mereprahist, kokku koguti 2 tonni sodi. Sponsorkorras saime konteineri, mille tühjendamise kulud kattis Saaremaa vald. Oleme selle talgupäeva üle eriti uhked – suur töö sai tehtud ning kõik olid rõõmsad ja asjalikud.

Meil olid ka aktiivsed ja üsna tulised koosolekud Lindmetsa männiku kaitseks. Lindmetsa männik ja kogu kaitseala on meie kogukonnale väga oluline. Seisame alati ühiselt raiete, eriti lageraiete vastu, isegi siis, kui seda soovib teha RMK. Lindmetsa männik on meie seene- ja marjamets, kus on suurepärane ka lihtsalt jalutada. Seal asub ka üle mägede kulgev matkarada. Meie armastame oma metsi ja kindlasti ei soovi elada kändudega kaetud põldude või võsa vahel.

Meie piirkonnas on ka kaks koduloo uurijat: Kaire Ley ja Eldur Seegel. Eldur Seegel on kirjutanud palju raamatuid Sõrve piirkonna küladest ja inimestest. Kaire Ley ulatuslike teadmiste abil on päästetud metsi, ning tänu temale on olnud väga huvitavad ka Sõrve piirkonna „Külast külla“ matkad.

Kindlasti hoiame ka edaspidi elus kõiki oma üritusi, mis on hästi vastu võetud ja armastatud kogukonna poolt. Alati kaasame ka lapsi oma ettevõtmistesse – neile meeldivad meie ühistegevused väga ning püüame leida ka neile jõukohaseid ülesandeid. Kõige olulisem on see, et meie kogukond oleks ühtehoidev ja hooliv.

Meie piirkonda tuleb üha rohkem uusi elanikke, ja meil on alati hea meel toredate inimeste üle. Tuleb tõdeda ka seda, et mitte kõik uustulnukad pole alati sõbralikud ega kohalikega arvestavad, aga me ei lase sellest end häirida. Oleme seda rõõmsamad, kui siia satuvad eriti toredad ja aktiivsed inimesed.

Uuenduslikud lähenemised, mis aitaksid kaasa hea elukeskkonna kujunemisele ja kodukoha arengule, võiksid olla järgmised:

Kogukonna ühine arendusplatvorm – luua digitaalne platvorm või rakendus, kus saab esitada ettepanekuid ja osaleda ühisprojektides; korraldada töötubasid ideede kogumiseks, ressursside jagamiseks.

Kohalikud ökosüsteemid ja rohelised algatused – luua kohalikud rohealad, kus külade elanikud saavad kasvatada oma köögivilju; kohaliku bioenergia kasutamine (küttepuude või biogaasi tootmine).

Külaühiskonna edendamine – korraldada töötubasid, mis keskenduvad praktilistele oskustele, nagu käsitöö, aiandus, ettevõtlus ja rohelised lahendused; edendada kohalikke kultuuriüritusi ja festivale, et tugevdada kogukonna sidet ja luua elav kultuurikeskkond, näiteks korraldada iga-aastaseid küla- ja toidufestivale, kus kohalikke andeid ja traditsioone tutvustatakse.

Ühendatud lähenemisviisid – külade vaheliste projektide koordineerimine, mis hõlmavad näiteks teenuste või infopankade loomist, aitavad saavutada sünergiat ja efektiivsust; toetada kohalike käsitööliste arengut, luues turge ja müügivõimalusi, näiteks luua kohalikke käsitööturgusid, et edendada kohaliku majanduse kasvu ja toetada kohalikke ettevõtjaid.

Eespool nimetatud lähenemised aitavad luua terviklikku ja jätkusuutlikku elukeskkonda, soodustavad koostööd, arendavad kohalikke ressursside kasutust ja tugevdavad kogukonna sidet.

Kolme küla kogukond väärib Saare maakonna Aasta küla 2024 tiitlit mitmel põhjusel:

Tugev kogukondlik ühtsus ja koostöö

Kolme küla kogukond on eeskujulik oma tiheda koostöö poolest. Suudetud on kaasata kõik külaelanikud – nii noored kui vanad – ühistegevustesse, mis toetavad külade arengut ja elukvaliteeti. Ühised talgud, kultuuriüritused ja külakoosolekud näitavad, et kogukond töötab ühtsena, et tagada heaolu ja toetada üksteist. Suvitajate, uustulnukate ja külaliste kaasamine igapäevaelus tugevdab sidemeid ja loob külades sõbraliku ja kaasava õhkkonna.

Jätkusuutlikud ja uuenduslikud lahendused

Kolme küla kogukond on jätkusuutlikkuse eestvedaja, rakendades innovaatilisi lahendusi ja säästvaid meetodeid oma elukeskkonna parendamiseks. Rohelahendused ja muud projektid aitavad säilitada loodust ja parandada elukvaliteeti, muutes külad eeskujuks kogu maakonnale.

Kultuuri ja traditsioonide säilitamine

Kolme küla kogukond väärtustab ja edendab oma kohalikke traditsioone ning kultuuri. Korraldatakse regulaarselt üritusi, mis toovad kokku inimesi ja annavad edasi piirkonna ajaloolisi väärtusi. Näiteks „Külast külla“ matkad, Kaunispe küla ajalooline teabetahvel, kus tutvustatakse piirkonna ajalugu ja loodust, on suurepärased näited sellest, kuidas kogukond hoiab elus kohalikku kultuuri ja kaasab elanikke. Lisaks on kohaliku pärandi uurimine ja säilitamine saanud toetuse kogukonna koduloo uurijate kaudu, kes panustavad piirkonna ajaloo dokumenteerimisse.

Aktiivne osalus ja elukeskkonna parandamine

Kolme küla elanikud on aktiivsed osalejad nii kohaliku omavalitsuse projektides kui ka omaalgatuslikes talgutes. Näiteks teede ja rannaala korrashoid, mõispargi taastamine ning külateede parandamine on näited sellest, kuidas kogukond oma elukeskkonna eest hoolt kannab. Lisaks osaletakse aktiivselt looduskaitses, näiteks Lindmetsa männiku kaitsmisel, mis näitab meie pühendumust looduse hoidmisele.

Kaasamine ja hariduslikud algatused

Kolme küla kogukond panustab kohalike elanike oskuste arendamisse, korraldades regulaarselt koolitusi ja töötubasid nii turvalisuse, jätkusuutlikkuse kui ka kultuurivaldkonnas. Erilise tähelepanu all on noorte ja laste kaasamine, pakkudes neile võimalusi aktiivselt osa võtta ja panustada kogukonna tegevustesse. See kasvatab vastutustunnet ja tugevdab sidet kodukohaga tulevikus.

Kolme küla kogukond väärib Aasta küla 2024 tiitlit tänu oma tugevale kogukondlikule ühtsusele, uuenduslikele ja jätkusuutlikele lahendustele, kultuuri- ja loodushoiu algatustele ning aktiivsele kaasamisele ja koostööle.

Tagasi üles