Ka Saaremaa kohvikutesse viimastel aastatel ilmunud populaarne jook pumpkin spice latte ehk kõrvitsakoogivürtsidega timmitud piimakohv maitseb hästi ja teeb seest soojaks. Kust see tuli ja kuidas seda valmistatakse?
Saamaks teada, seame sammud Kuressaare kesklinnas Lossi tänaval sel suvel avatud Kardemoni kohvibaari, kus parajasti leti taga askeldav teenindaja Virge meid rõõmsalt tervitab.
Virge on hästi valmistunud ja mõõtnud juba kohvitassi põhja välja paraja koguse siirupit, mis koosneb peamiselt kõrvitsapüreest ja pumpkin spice´i vürtsidest (kõrvitsakoogivürtsisegusse kuuluvad kaneel, ingver, muskaat, vürts ja nelk – toim).
/nginx/o/2024/10/31/16457398t1h99db.jpg)
“Siirupit me kohapeal ei valmista, seda tuuakse välismaalt,” ütleb Virge selgituseks, ise samal ajal kohvi jahvatades. Siirupile kallabki ta peale pisut kanget kohvi ja seejärel vahustatud piima. “Nagu latte ikka” märgib ta.
Kõige tipuks käib kõrvitsakohvile peale kena tutsakas vahukoort, millele raputatakse kaunistuseks veel väheke vürtsisegu. “Lase hea maitsta,” ütleb Virge, ulatades üle leti imeliselt lõhnava kohvijoogi.
/nginx/o/2024/10/31/16457391t1he545.jpg)
Kohvijookide vahukoorega katmine on omane ka maailma ühele tuntuimale kohvipoele Starbucksile, kust ka pumkin spice latte suur populaarsus alguse sai.
Kardemoni kohviku omanik Siret Kaljumaa räägib, et temagi proovis seda põnevat kohvi esimest korda just Starbucksis.
“Minule see maitse meeldib ja ka siinsed kliendid on selle hästi vastu võtnud,” kinnitab Siret.
Tema sõnul oskab osa juba teadlikult seda jooki tellida ja siis on need, kes proovivad uudishimust. “Septembris käis meil näiteks punt Läti noori kohvikus – lõpuks tellisid kõik järgemööda kõrvitsalatet, olles üksteise käest proovinud,” toob Siret näite kohvijoogi nakatavast menust.
Tavaline vürtsisiirup pole päris õige
Olles eelnevalt teinud ka väikest turu-uuringut ja maitsnud erinevaid kõrvitsalattesid, ütleb Siret, et kõrvitsakohvi saab teha mitmel moel, ent kõige autentsem maitse on siiski sellisel, mis sisaldab ka päriselt pisut kõrvitsat.
“Võib teha ka lihtsalt vürtside või valmissiirupiga, nagu pakub enamik kohvikuid siingi, aga meile meeldib eristuda,” muigab Siret, kes kasutab oma kohvikus spetsiaalselt Soomest toodud püreega siirupit. Kardemoni pumpkin spice lattega sarnast jooki ükski teine Kuressaare kohvik Sireti sõnul ei paku.
Peale kõrvitsalatte pakutakse Kardemoni kohvikus ka põnevat tšillikakaod ja tšillikakaokohvi, mida samuti Saaremaal mujalt ei saa. Idee pakkuda tšillikakaod ja -kohvi sai Siret samuti Soomest.
“Käisime Soomes olles ekstra selle pärast ühes kohvikus ja tahame pakkuda selliseid teistmoodi asju ka Saaremaal,” sõnab ta.
/nginx/o/2024/10/31/16457392t1h7571.jpg)
Tšillikakao valmistamiseks kasutatakse Kardemonis spetsiaalset tšilliga kakaopulbrit, millele segatakse juurde veidi Kalevi tumeda šokolaadi helbeid, et maitse oleks intensiivsem. Peale soe vahustatud piim, vahukooretutt ja kaunistuseks tšilliviil – ongi valmis.
Teenindaja Virge, kes Kardemoni klientidele iga päev kohvi valmistab, märgib, et kliendid eelistavad siiski kohviga jooke ning ka tšillikakaod võetakse sagedamini tšillikakaokohvina, millesse on lisatud ka pisut kanget kohvi.
/nginx/o/2024/10/31/16457396t1h2640.jpg)
Ammune unistus – ilumaailm ja küpsetamine
Sel suvel avatud butiikstiilis kohvik-pagariäri Kardemon on omanik Sireti sõnul tema ammune unistus.
“Aastaid tagasi oli mõte teha kaks-ühes ilusalong-kohvik, aga siis polnud selliseid ruume saada ja kohviku mõttest tuli esialgu loobuda, aga nüüd, kui Lossi tänaval ruumid vabanesid, saime ka kohviku valmis,” räägib Siret, kes viis aastat tagasi avas Kuressaares ka ilusalongi KEK Beauty, mis praeguseks kannab FAB ilusalongi nime.
Sireti sõnutsi on tal kaks hobi – ilumaailm ja küpsetamine. “Mõlemas on oma kätega tegemist, esteetilisust ja kunstimeelt,” märgib ta.
Just seetõttu sobib talle ka kohvibaari asukoht – Saaremaa kunstistuudio tiiva all, olles igapäevaselt justkui osa ka sellest.
Põnevate kohvijookide kõrvale pakutakse Kardemonis varahommikust alates ka kohapeal valminud saiakesi ja pirukaid ning saarlaste poolt armastatud My Sweet Dream´i kondiitritooteid. Juba on kohvikus ootel ka Kardemoni eriline jõulukeeks ja piparkoogid.
“Suvi läks hästi ja nüüd algab jõulutrall – loodame ikka ka talvel avatud olla, ent kui on näha, et aasta algus on vaikne, lubame endale võib-olla pikema puhkuse – eks näis,” vastab Siret küsimusele, kuidas kohvikupidamine sujub. “Ootame kõiki külla!” lisab ta.
/nginx/o/2024/10/31/16457394t1h64f8.jpg)
Kes aga kohvikusse minemiseks kuidagi aega, raha või tahtmist ei leia, aga põnevat kõrvitsakohvi ikkagi maitsta tahaks, saab seda edukalt ka kodus valmistada. Selleks tuleb muidugi veidi rohkem vaeva näha: keeta ja püreestada kõrvits, segada kokku vürtside, vanillisuhkru ja sooja vahustatud piimaga ning lisada espressot ja vahukoort.
Erinevaid retsepte leiab nii kodu- kui ka välismaistelt internetilehekülgedelt, YouTube’ist, TikTokist – mis kellelegi meeldib. Originaalretsepti jagab ka kuulus kohvipood Starbucks ise. Kindlasti on see põnev jook, mida tasub proovida ning miks mitte ka külalistele pakkuda!
/nginx/o/2024/10/31/16457408t1h37e7.jpg)
PUMPKIN SPICE LATTE kahele
- 5 dl piima
- 2 sl keedetud püreestatud kõrvitsat
- 1–2 sl vanillisuhkrut
- 0,5 tl kõrvitsakoogivürtsi (pumpkin pie spice) maitseainesegu või piparkoogimaitseainet
- 2 portsu espressot või 2 dl kanget kohvi
- soovi korral kaunistamiseks vahukoort ja vürtsisegu
VALMISTAMINE:
Kõrvitsakoogivürtsi jaoks sega kokku 0,75 tl kaneeli, 0,5 tl ingverit, 0,25 tl muskaati, 0,25 tl vürtsi ja 0,25 tl nelki. Säilita kinnises topsis, et vürtsisegu maitse kauem säiliks!
Seejärel sega potis piim, kõrvitsapüree ja vanillisuhkur. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni piim aurama hakkab. Võta pott tulelt ja sega juurde vürtsid. Vispelda piimavahustaja või vispliga kergelt vahuseks. Kalla segu suurtesse kruusidesse ja vala juurde espresso. Kaunista vahukooremütsi ja muskaadi või kaneeliga.Allikas: NAMI-NAMI
STARBUCKSi PUMPKIN SPICE LATTE
- 1 klaas piima
- 3 sl kodus valmistatud pumpkin spice´i siirupit (retsept allpool)
- 1 tass espressot
- 1/2 klaasi vahukoort
- kaunistuseks näpuotsatäis kõrvitsakoogivürtsi
VALMISTAMINE:
Kuumuta ja vahusta piim ning valmista espresso. Vala kodus valmistatud kõrvitsa-vürtsisiirup tassi, lisa espresso ja sega. Täida tass 3/4 ulatuses sooja vahustatud piimaga ja kaunista vahukooremütsiga. Peale raputa vürtsisegu.Allikas: Starbucks.com
PUMPKIN SPICE SIIRUP
- 1,5 kl suhkrut
- 1,5 kl vett
- 6 kaneelipulka
- 1 tl jahvatatud nelki
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 2 tl jahvatatud muskaati
- 4 sl kõrvitsapüreed
VALMISTAMINE:
Sega suhkur ja vesi pannil ning lase podisema. Kui suhkur on lahustunud, lisa kaneelipulgad, vürtsid ja kõrvitsapüree. Hauta 20 minutit. Tõsta siirupisegu pliidilt ja lase kohe läbi sõela.