Tudengid aitavad vallal planeeringut koostada

Ain Lember
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Grimitliht
Mark Grimitliht Foto: Maanus Masing

Tallinna tehnikaülikooli arhitektuuri ja urbanistika akadeemia kolmanda kursuse tudengid tulevad Saaremaa vallale appi valla üldplaneeringut koostama.

Saaremaa vallaarhitekt Mark Grimitliht ütles, et vald kaa­sab üliõpilasi üldplaneeringu koostamisse ja Coast4us projekti raames rannikualade mõtestamisse. Tudengid võtavad kursusetöös vaatluse alla Saaremaa rannajoone kogu pikkuses, et leida rannikualadele parimad võimalikud stsenaariumid. Vallaarhitekti sõnul on kogu protsessis oluline avatud suhtlus üliõpilaste ja kogukondade vahel.

“Tähelepanelikkus, kuulamisvõime, uudishimu, avatus ja empaatiavõime on uue elukeskkonna loomise lähtepunktiks,” rääkis vallaarhitekt. 

Mark Grimitliht märkis, et rannajoon on saare identiteedi üks olulisemaid osi, kus inimeste, kultuuri ja konfliktialade kontsentratsioon on teravam.

Arhitektuuri ja urbanistika akadeemia programmijuht Kristi Grišakov ütles, et Saaremaa valla üldplaneering ulatub 2050. aastani ja inimeste kaasamine väljastpoolt valda võimaldab asjale vaadata mitmetahulisema pilguga. Osa tudengeid keskendub ranniku ja mere võimalikule rollile energiaküsimustes, teised pakuvad uusi lahendusi ettevõtlusele ja turismile rannikualal. “Võib-olla tulevad seal välja mingid uued väärtused, mida saaks esile tõsta ja tulevikus ära kasutada,” rääkis Grišakov. Tema sõnul tulevad akadeemia tudengid esimest korda koostöö raames kaheks päevaks Saaremaale aprilli alguses. Koostöölepingu esimese etapi pikkus on viis aastat, kuid see võib vajadusel ka jätkuda.

Tallinna tehnikaülikooli arhitektuuri ja urbanistika akadeemia koosseisu kuuluvad nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt tunnustatud arhitektuuri ja planeerimise erialal tegutsevad arhitektid, planeerijad ja õppejõud. Saaremaa vald soovib üha enam teha laiapõhjalisemat koostööd erinevate oma eriala professionaalidega ja teadusasutustega, et saavutada erinevates eluvaldkondades kaasaegseid ja läbimõeldud põhimõtteid järgivaid lahendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles