Ettevõtjad ootavad uuelt valitsuselt konkreetseid samme

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terje Nepper
Terje Nepper Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Ehkki uus valitsus ei ole veel paigas, on Saaremaa ettevõtjatel uutele valitsejatele ja rahvaesindajatele kindlad ootused juba praegu ning paljuski on need kattuvad.

Aasta ettevõtte, OÜ Arensburg juhatuse liige Terje Nepper toob välja, et eelkõige ootab tema ettevõtjana uuelt valitsuselt stabiilset maksusüsteemi. Samuti äärealadele maksusoodustusi ning elektri- ja internetiühenduste kaasajastamist.

Saaremaa Piimatööstuse juhatuse liige Ülo Kivine kinnitab, et katkematut elektrit oleks Saaremaal tõepoolest tarvis ja just selle tagamisega võiksid uued valitsejad tegeleda. Ühtlasi ootaks tema stabiilsust laiemas plaanis, head lennuühendust ning tööhõive hoogustumisele suunatud tegevusi.

Ardon Kaerma.
Ardon Kaerma. Foto: Erakogu

Kasemahlajookide tootmisega tegeleva Öselstuff OÜ juhatuse liikme Ardon Kaerma hinnangul tuleks Saaremaa ettevõtetele rakendada väiksemat sotsiaalmaksumäära, et meelitada siia rohkem kõrgemalt tasustatud töökohti. Eriti just noortele.

Samamoodi on Kaerma hinnangul oluline Saaremaal kohapeal tarbitavate toiduainete käibemaksumäära alandamine, ent valukohti, millega tegeleda, on kahtlemata veel.

Kaerma toob välja näiteks kiire internetiühenduse lõpliku väljaehitamise. “Mina siin metsas ripun antenni otsas ja kohati on see (internet – toim) väga-väga aeglane,” tõdeb Kaerma. “Saaremaa peab olema sõltumatu elektrienergiaga ehk siis tuleb toota nii palju, et see elekter hakkab kaablis ainult vastassuunas liikuma,” leiab noor ettevõtja.

“Mina siin metsas ripun antenni otsas ja kohati on internet väga-väga aeglane.”

ARDON KAERMA

See võimaldaks tema hinnangul kohapeal toodetud elektrit omavahel ühistuliselt jagada/müüa ning vähendada võrgutasude maksmist, mis omakorda suurendaks töötleva tööstuse konkurentsivõimet.

Hoopis teise nurga alt leiab Kaerma aga, et küttima tuleks süstemaatiliselt hakata ka hülgeid. Seda põhjusel, et kalavarud ei kahaneks nii kiiresti. Samuti aitaks see tema sõnul lihtsalt arendada hüljeste küttimisega seonduvat tööstust Saaremaal.

Mark Muru.
Mark Muru. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Alumiiniumist väikelaevade ehitaja Mark Muru lasi küsimuse kontoris suurele ringile ja esimene vastus küsimusele, mida laevaehitajad uuelt valitsuselt ootavad, oli kõigil sild. “Silla vajadus tuleb minu enda jaoks esile eelkõige kahe tüüpilise olukorra puhul,” räägib Muru. Seda esmalt juhul, kui Saaremaal on toimumas mingi suurem üritus ja seeläbi on sadamad järjekordadest umbes.

“Silla vajadus tuleb minu enda jaoks esile eelkõige kahe tüüpilise olukorra puhul.”

MARK MURU

Või siis juhul, kui ta tuleb koju kuskilt kaugemalt. “Kas õhtuse lennuga Tallinna lennujaama, õhtuse Tallinki laevaga Helsingist, Stenalines´i või DFDS Seways´i laevaga Saksamaalt,” loetleb ta. “Need on kõik sellised olukorrad, mis lükkavad silla puudumise tõttu ühe hotellikorra Tallinnas või Riias teekonnale vahele.”

Indrek Kasela: poliitikas toimus pööre normaalsusesse

Valimistulemus on oodatust parem – mõnda aega tundus, et inimesed ootasid Reformierakonna võitu rohkem kui erakond ise, ütles Saaremaal tegutseva Vetteli kalatööstuse emafirma PRFoodsi suuromanik Indrek Kasela (pildil).

Indrek Kasela.
Indrek Kasela. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

“Riigikogu uus koosseis on igati hea, arvestades, et nimekirjadesse satub ikka juhuslikke avantüriste,” ütles Kasela. Tema hinnangul on parim koalitsiooni kooslus Reformierakond, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), vahendas Äripäev. “Reformierakonna majanduskava on parim, Isamaa hoiab rahvuslikkust ja SDE hariduse ja tervise korras – igaühel omad rollid koalitsioonis,” leidis Kasela.

Seejuures märkis Kasela, et tema silmis ei ole Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) mitte kunagi salongikõlblik. “EKRE proovib lärmata, palju saab, ilma midagi tegemata ja takistamata – järgmistel valimistel on nad suurimad kaotajad,” lisas ettevõtja.

Keskerakonna ja Reformi­erakonna liitu Kasela ei toeta. “Keskerakond ja Reformierakond poleks mitte suur koalitsioon, vaid suur loksumine, mis oleks suurim oht Reformierakonnale endale,” ütles Kasela. Peamise takistusena näeb ta kahe enim mandaate kogunud erakonna erinevat arusaama majandusest.

Üldjoontes on Kasela hinnangul tegemist pöördega normaalsusesse. Seejuures on Kasela sõnul märgiline, et Eesti on üks väheseid arenenud riike, kus populistid pole majandusanarhiaga võimul. “See näitab eelkõige, et Eesti ühiskond on tervem ja arenguvõimelisem, kui uudiseid lugedes aimu antakse,” tõdes Kasela.

Majandustoimetus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles