Keskväljaku ehitustööd ootavad soojemat aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maanus Masing

Kuigi Kuressaares käib juba nädalaid usinasti vanade hoonete kõpitsemine ja uute püstitamine, läheb linna suurim ehitustöö, keskväljaku remont pärast sügisest saati kestnud vaikelu lahti alles siis, kui ilmad soojemad.

Saarte Hääl tegi neljapäeval tiiru erineva iseloomuga ehitusobjektidel, kus töömehed ka lausvihmas tööd rassisid. Tõsi, müüriladumisel või torutöödel mõjutab ilm töid ja tegemisi vähem kui tänavakivide või plaatide panekul.

Neljapäeval jäid Saarte Hääle kaamerasilma ette seejuures siiski ka töömehed, kes Tuulte Roosis just tänava äärekive panid. Samas tunnistasid nemadki, et päris normaalne aeg selleks tööks praegu pole, sest temperatuur võib väljas veel omajagu üles-alla kõikuda. Kui äärekivid võib küll ära panna, siis plaatide paigaldamiseks kohe kindlasti ei lähe.

Foto: Allan Mehik

Ilm on võtmetegur

Tuulte Roosis ehitatava WOW keskuse ehituse projektijuht OÜ-st Korberi, Lembo Piip kinnitas Saarte Häälele, et nende ehitustegevused on omadega graafikus. Kuressaare kesklinnas Lasteaia tänaval käib hoogsalt ka Villa Meissneri ehitus ning seegi on omadega graafikus – osa töödega isegi graafikust ees.

Foto: Maanus Masing

Villa Meissneris valmivaid kortereid müüva Kinlux Vara maakleri Anli Alliksoon-Juursalu sõnul on ilm olnud nii sügisel kui talvel majaehitust soosiv. “Isegi liigse niiskuse üle ei saa kurta,” tõdes ta.

Selle nädala lõpuks saab siin objektil kerkiv maja juba aknadki ette ning märtsikuu jooksul ka katus ja välisvooder paika. Pärast seda jätkatakse sisetöödega ja mai lõpuks on kogu korterelamu valmis, nagu lubatud. Nii mõnigi lugeja on palunud Saarte Häälel uurida, miks keskväljakul tööd juba ei käi – olid ju ilmad pikka aega lausa kevadised. 

Foto: Maanus Masing

“Ilmad ei ole just sellised, et tänavakivi seguga paigaldada saaks,” põhjendas Saaremaa abivallavanem Mart Mäeker, viidates sellele, et näiteks 6. märtsi hommikul oli 14 kraadi külma. 

“Normaalse tänavaehituse jaoks on vaja kindlaid ja püsivaid plusskraade. Nagu linnapildist näha, saab hooneid ka talvel ehitada, millegipärast ei tehta aga talvel töid ka riigimaanteedel.”

Esimesed konteineritäied graniitkive tööde jätkamiseks toodi kohale neljapäeval.

“Kohe, kui ilmaprognoos lubab – ööpäevaringselt on vähemalt viis plusskraadi –, alustame plaatide paigaldamisega nii Lossi tänaval, Tallinna tänaval kui ka raekoja ees,” ütles keskväljaku ehituse peatöövõtja AS-i Merko Infra projektijuht Leo Rahu.

Rahu hinnangul vajab enne plaatide paigaldamist kohendamist killustikust alus ning puhastamist raekojaesine dreenbetoon, mis on prahti täis ning vaatamata keelumärkidele siiski toimunud autoliikluse tõttu kannatada saanud.

Juuliks valmis?

“Nüüd on inimestel jäänud veel viimased kuud seda olukorda kannatada,” ütles Rahu.

Tema sõnul peaks vahemikus 1. juunist jaanipäevani – tööde algus sõltub ilmast –  saama plaaditud Lossi tänava kohvikute poolne külg ning raekoja esine ja Tallinna tänav, 1. juuliks aga Lossi tänava vastaskülg. “Plaan ja soov on juulikuuks tööd laias laastus lõpetada,” kinnitas Leo Rahu.

Leidub skeptikuid, kes siiski ei usu, et Kuressaare linnasüdame remont tähtajaks valmis saab. “Betoon- või liivsegudega töötamiseks peab ööpäeva keskmine temperatuur olema vähemalt pluss viis – selles mõttes on õige, et praegu töö seisab,” ütles ehitusinsener Kaarel Kasemets. “Kui tänavu on keskmine Eesti kevad, saab töid hakata tegema ehk alles 10. mai paiku, mil pinnas on kindlasti läbi sulanud.”

Foto: Maanus Masing

Kasemets arvas, et kesklinna ehituse jõuaks tähtajaks valmis üksnes siis, kui töötataks nii päeval kui ka öösel. “Kahetsusväärselt lasti möödunud suve õhtud ja ööd mööda nii, et tööd ei nõutud ega tehtud,” rääkis Kasemets. “Kui samasugune töötempo jätkub, siis arvan, et see töö tähtajaks küll valmis ei saa.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles