Haarang Incapi Kuressaare tehasesse tuvastas illegaalsed võõrtöölised (1)

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VÕÕRTÖÖJÕUTA EI SAA: Incapi toodang on stabiilselt kasvanud, aga Saaremaalt nad endale piisavalt töötajaid leidnud ei ole.
VÕÕRTÖÖJÕUTA EI SAA: Incapi toodang on stabiilselt kasvanud, aga Saaremaalt nad endale piisavalt töötajaid leidnud ei ole. Foto: Incap Electronics Eesti
  • Tehas kavatseb nõuda rendifirmalt kompensatsiooni tekkinud mainekahju eest.
  • Praegu on Incapis veel 13 renditöötajat ja nende dokumendid on korras.

Ühisoperatsiooni käigus avastati Kuressaares tegutsevast elektroonikatehasest Incap välismaa renditöölised, kelle dokumendid polnud korras.

Incapi personalijuht Tiiu Värkraud tunnistas, et politsei- ja piirivalveamet ühes maksu- ja tolliametiga kontrollisid teisipäeval tõepoolest Incapi töötajaid. Kontrolli käigus tuvastati, et kahel rendiettevõtte Nordstaff OÜ vahendatud töötajal puuduvad töötamiseks vajalikud dokumendid ning et rendiettevõte pole Incapile töötajaid vahendades täitnud mitmeid Eesti seadustega kooskõlas olevaid kohustusi.

Incapi personalijuht Tiiu Värkraud ütles, et plaanivad rendiettevõttelt nõuda kompensatsiooni tekkinud mainekahju eest.
Incapi personalijuht Tiiu Värkraud ütles, et plaanivad rendiettevõttelt nõuda kompensatsiooni tekkinud mainekahju eest. Foto: Incap Electronics Eesti

“Vastavalt Incapiga sõlmitud lepingule on aga rendiettevõttel kohustus vahendada tööandjale töötajaid, kel on täidetud kõik seadusest tulenevad nõuded ja kohustused Eestis viibimiseks ja töötamiseks ning olemas kõik selleks vajalikud dokumendid,” ütles Incapi personalijuht.

Värkraua kinnitusel suhtuvad nad olukorda tõsiselt, ei tolereeri rendiettevõtte puudujääke ja Incapiga sõlmitud lepingu rikkumist.

Seega kavatsevad nad nõuda rendiettevõttelt kompensatsiooni tekkinud mainekahju eest ja edaspidi ka ise renditöötajate dokumentide olemasolu kontrollima hakata. Seda isegi juhul, kui see pole nende kohustus.

Rendifirma Nordstaff OÜ esindajat Saarte Häälel eilse tööpäeva jooksul kommentaariks tabada ei õnnestunud. 

Vaatamata nüüdsele intsidendile pole Incapil Tiiu Värkraua sõnul põhjust renditööjõust loobuda. Nende toodang on stabiilselt kasvanud, aga Saaremaalt nad endale piisavalt töötajaid leidnud ei ole. Praegu on Incapis ametis 13 renditöötajat, valdavalt Ukrainast ning nende dokumendid vastavad seadustele ja ettevõtte nõuetele.

Ühisoperatsiooni toimumist kinnitasid nii maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri kui ka Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters. “Käisime tõepoolest ühes Saaremaa tootmisettevõttes kontrollimas, kas seal on Eestis seadusliku aluseta viibivaid või seadusliku aluseta töötavaid inimesi,” ütles Peters. Kontrolliti enam kui 100 töötaja andmeid, kellest ligi 30 olid välismaalased.

Kontrolli käigus tuvastati Petersi sõnul koguni kolm Moldova kodanikku, kes töötasid Kuressaares seadusliku aluseta. “Vestlesime nende inimestega ja viisime läbi menetlustoimingud,” sõnas Peters.

Kontrolliti enam kui 100 töötaja andmeid, kellest ligi 30 olid välismaalased.

Tema sõnul jätkatakse nüüd renditööjõu vahendajaga toiminguid rikkumise asjaolude väljaselgitamiseks. Seda põhjusel, et töötajate nimekirja kontrollimisel tuvastati veel kaheksa võimalikku välismaalaste seaduse rikkumist ehk seadusliku aluseta töötamist. “Tegemist võib olla ka nimekujude erinevusega isiku dokumendis ja tööandja andmetes,” möönis Margo Peters.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles