Prokuratuur saatis Kajar Lemberi kohtu alla

Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajar Lember kinnitas, et Tartu abilinnapeana tegutses ta ainult ja üksnes Tartu ja tartlaste hüvesid silmas pidades.
Kajar Lember kinnitas, et Tartu abilinnapeana tegutses ta ainult ja üksnes Tartu ja tartlaste hüvesid silmas pidades. Foto: Wikipedia.org

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas Saaremaalt pärit Kajar Lemberile ja veel seitsmele inimesele ning kaheksale äriühingule süüdistused soodustuskelmuses.

Lemberit süüdistatakse lisaks toimingupiirangu rikkumises ja altkäemaksu võtmises ning üht inimest altkäemaksu andmises.

Süüdistuse kohaselt taotlesid erinevad süüdistatavad 2006.–2015. aastani koos ehitusettevõtja Jaago Roosmanniga pettuse teel Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) ning Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt (PRIA) toetusi, et soodustada erinevate inimeste ja äriühingute majandustegevust või saada võimalus toetust mitte-eesmärgipäraselt kasutada. Kokku saadi PRIA-lt ja EAS-ilt põhjendamatult toetust 36 korral 10 objekti jaoks rohkem kui 1,8 miljonit eurot.

Endine Tartu abilinnapea Kajar Lember soovis aga süüdistuse järgi ühel Tartu linna kinnistul Roosi tänaval arendada isiklikku äriprojekti ja oli 2016. aastal abilinnapeana seotud selle kinnistu arendamisega seotud otsuste vastuvõtmisega. Kuna isikliku ja majandusliku huvi tõttu oleks ta pidanud end kinnistu arendamise otsustamisprotsessidest taandama, pani ta toime toimingupiirangu rikkumise suures ulatuses. Lisaks lubas ta süüdistuse kohaselt tagada Tartu kesklinnas ühe trepi renoveerimise rahastuse linna eelarvest ja nõustus ning asus kasutama temale vastutasuks pakutud altkäemaksuna käsitletavat hüve.  

Minu süda on puhas.

- Kajar Lember

Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Margus Grossi sõnul on avalikkus pööranud palju tähelepanu Lemberi võimalikele korruptsioonikuritegudele, kuid süüdistusest moodustavad valdava osa just majanduskuriteod.

Kajar Lember kinnitas, et Tartu abilinnapeana tegutses ta ainult ja üksnes Tartu ja tartlaste hüvesid silmas pidades. “Minu süda on puhas,” nentis Lember. “Kõigis linnaga seotud küsimustes püüdsin olla nii avatud kui võimalik ja süüdistuses toodut on mul ikka väga raske mõista.”

Teine osa süüdistusest puudutab maapiirkondade ettevõtlustoetusi, mille abil on arendatud erinevaid projekte. “Kinnitan, et need projektid on kõik sihipärases kasutuses ja nende rajamiseks tehtud kulud realistlikud.”

Kohtueelse menetluse viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles