Saare teatritudengid lõpetavad Viljandi kultuuriakadeemiat

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala lõpetajad Loviise Kapper ja Elar Vahter.
Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti eriala lõpetajad Loviise Kapper ja Elar Vahter. Foto: Erakogu

1. aprillil saab Kuressaare Linnateatris vaadata Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 12. lennu lõpulavastust “Dekameron”, kus osaleb ka Loviise Kapper. Tema kursusevend Elar Vahter on samal ajal hõivatud ühe lavatüki ja filmi valmimisega.

5. märtsil esietendunud tüki lavastas Aare Toikka, kes on “Dekameronist” valinud kuus lugu. Kõik näitlejad on kogu aeg laval ja mängivad mitut rolli. Loviise Kapperi sõnul on omamoodi väljakutse leida kuus erinevat tegelast ja laval ümber lülituda. “Me ei varja laval midagi, pole ühtki üleminekut ega muud tehnilist asja. Kuid pilt näeb alati puhas välja, kõigele on lahendus ja põhjendus leitud. Mis lood need on ning mis rolle mina teen, näeb teatrisaalis,” rääkis ta.

“Dekameroni” lavastusprotsess on Loviise jaoks siiani olnud üks kummalisemaid ja huvitavamaid, kuna kogu protsess käis tavapärasega võrreldes vastupidiselt. “Kui muidu istume nädalaid trupiga laua taga ning analüüsime ja otsime erinevaid lahendusi ehk liigume seest välja, siis “Dekameroni” puhul tõusime me kohe püsti ning hakkasime välispidiselt otsima. Mitte midagi ei saanud aru, päris pikalt,” rääkis ta.

Vastupidise protsessi tingis koreograaf Tanel Saare töögraafik. Nimelt alustati proovidega Tallinnas ning hiljem koliti Viljandisse, kuhu järgmise lavastusega seotud Saar ei saanud kaasa tulla. “Seetõttu kasutasime teda kohe alguses maksimaalselt ära. Hiljem loksutas Toikka kõik muu justkui võluväel paika. Ühel hetkel olid proovis kõik käigud selged ja loogilised ning tekkis küsimus, et miks ma üldse alguses paanitsesin,” rääkis Kapper.

Ta lisas, et Aare Toikkaga koos töötada oli väga meeldiv. “Tal on näitena alati mõni huvitav lugu juurde jutustada ning kui kedagi miski vaevas, siis nägi ta selle ära ja aitas asjale lahenduse leida. Ainuüksi tema olekus on midagi nii sooja, et see tekitab kohe usaldust,” selgitas Loviise Kapper.

Loviise kursusevend Elar Vahter on samal ajal hõivatud lavastaja eriala diplomitöödega. Üks neist on Tartu Uues Teatris lavale tulev “100 M More”, mereteemaline tükk, kus uuritakse mere ja inimeste vahelisi suhteid. “Meri kannab endas midagi väga üldinimlikku, mida me iga päev elust otsime. Sellest lavastus räägibki,” ütles Vahter.

Tema teine töö on lühifilm “Võitlus”, mis on esimese armastuse lugu. “Film räägib puhtast armastusest, mis kõige ehedamal kujul avaldub just laste interpretatsioonis. Lisateemana on võitlemine oma tunnete ja soovide eest, mis tihti kestab terve elu,” selgitas Vahter. Filmi võtteperiood on kavandatud juunisse ja esilinastus ilmselt pärast lõpetamist Viljandi Forum Cinema kinos koos Mari Antoni lõpufilmiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles