Vilsandi linnuriiki võib edaspidi hakata lendama helikopter

Ain Lember
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Vilsandi saare elanike unistus kopterireisidest võib teoks saada, sest keskkonnaamet võttis linnuriigis elavate inimeste talviste liikumisvõimaluste avardamise osas senisest leebema hoiaku.

Vastuseks Saaremaa valla päringule andis keskkonnaamet teada, et alalise lennuloa kooskõlastamine tuleb kõne alla, kui lendamisega ei häirita lindusid ning saarel maandumiseks kasutatakse olemasolevaid põlde. Lendamine oleks keelatud lindude suvisel pesitsusperioodil 15. aprillist 31. juulini ning vältida tuleb üle laidude lendamist.

Alalise lennuloa väljastamine võimaldab talviste keeruliste ilmastikutingimuste korral kasutada elanike transportimiseks helikopterit vastavalt vajadusele. Kehtiva korra kohaselt annab loa lendamiseks lennuamet ja lend peab olema kooskõlastatud keskkonnaministeeriumiga.

Ei saa ju inimeste elu ja tervist kogu aeg ohtu seada põhjusel, et hülged tahavad sigida ja keskkonnaametnikud elada.

- Karl Teär

Sügisel Vilsandi lendude lihtsustamise küsimuses keskkonnaministrile pöördumise teinud riigikogu liikme Kalle Laaneti sõnul on tal heameel tõdeda, et keskkonnaamet on pärast pikaajalist poolt- ja vastuargumentide kaalumist jõudnud seisukohale, et alalise lennuloa väljastamine lendamiseks Vilsandi saarele on ikkagi võimalik. “See parandab kindlasti juurdepääsuvõimalusi, tagamaks igapäevaelu saarel,” lisas Laanet.

Kihelkonna osavallakogu esimees Karl Teär märkis, et Vilsandi lennuühendusest on räägitud ligemale kaks aastat, kuid siiani pole vilsandlastele lendude võimalikkuse osas erilist lootust antud. Ehkki vald peab tooma saarele esmatarbekaupu ning vedama inimesi saarele ja saarelt ära vähemalt 10 päeva jooksul, ei võimaldanud ilmaolud seda sel talvel teha. Olude sunnil tegid saareelanikud mitu riskantset paadireisi, et tuua saarele toiduaineid ja viia inimesi arstile. 

“Ei saa ju inimeste elu ja tervist kogu aeg ohtu seada [põhjusel], et hülged tahavad sigida ja keskkonnaametnikud elada,” märkis Teär, kes peab keskkonnaameti rangelt keskkonnakaitsele suunatud hoiakute leevenemist inimlikkuse märgiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles