Pillirookõrs püüab ressursisäästu konkursil 10 000 eurot

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) ressursisäästu konkursi Negavatt hindamiskomisjon valis konkursile saabunud 77 ideest välja 13, mis jätkavad võistlemist projektide elluviimiseks mõeldud 10 000 euro nimel. Lisaks pääses järgmisesse vooru kolm rahvahääletusel enim hääli kogunud projekti.

16 parima hulgas on võitu püüdmas ka Pillirookõrre Saaremaal valmivad pilliroost joogikõrred. Tegemist on tehnoloogiaga, mis võimaldab pilliroogu modifitseerida nii, et see on vormitav erinevate mõõtmete ja kujuga toodeteks. Kõrrematerjalil on seejuures naturaalne tugevus, veepidavus, värvus ja biolagunevus.

“Lähtusime valiku tegemisel sellest, et idee oleks teostatav, innovaatiline ja ressursse säästev,” selgitas KIK-i analüüsijuht ja hindamiskomisjoni liige Tanel Liiv. “Soovisime, et edasipääsenute hulgas oleks võimalikult eriilmelised ning mitmeid sihtgruppe kaasavad ideed.”

Kõiki 16 edasipääsenud meeskonda ootab Paunküla heaolukeskuses 6.–7. aprillil ees seminar, kus ideed koolitaja Mart Kikase ja ekspertide käe all reaalsemaks vormitakse. Seejärel on kõikidel meeskondadel veel pea kaks nädalat aega oma projektide kallal töötada.

17.–18. aprillil astuvad kõik 16 meeskonda konkursi žürii ette, kus saavad võimaluse oma ideed kaitsta. Võistluse järgmisesse etappi pääseb kuni kümme meeskonda, kes saavad võimaluse oma ideed testima asuda ja erinevate koolituste käigus uusi teadmisi.

Žüriisse kuuluvad KIK-i juhataja Andrus Treier, keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Mihkel Krusberg, teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonnajuht Ragmar Saksing, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõunik Madis Tilga ja Uuskasutuskeskuse ringmajanduse projektijuht Kerli Kant Hvass.

28. mail toimub Tartus Erinevate Tubade Klubis Negavati superfinaal, kus meeskonnad peavad taas samale žüriile oma projektide edasiarengust rääkima. Selle tulemusena selguvadki Negavati kuuenda hooaja parimad. Esimene koht saab oma idee elluviimiseks 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles