Tornimäe loosib tublide sõitjate vahel välja jalgratta

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: unsplash.com

Südamekuuga algas Tornimäe koolis taas võistlus “Rattaga kooli”, et ärgitada õpilasi ja õpetajaid kooli ja kodu vahet bussi või auto asemel hoopis jalgrattaga sõitma.

Igakevadine võistlus “Rattaga kooli” on Tornimäe koolis juba rohkem kui kümne aasta pikkune traditsioon. Seekord kestab see 1. aprillist 10. juunini.

“Minu meelest on see igati tore ettevõtmine,” leidis direktor Raili Nõgu.

Direktor tunnistas, et kahel viimasel aastal on osavõtt olnud küll veidi kesisem – kooli 44 õpilasest on rattaga kooli tulnud ehk vaid pool nendest, kes võiksid.

“Kindlasti oleks rattureid rohkem, ent osaleda saavad ikkagi vaid need õpilased, kes on eksami ära teinud ja loa kätte saanud,” ütles Nõgu. “Seega umbes kümnendast eluaastast alates.”

Direktor on siiski optimistlik, kuna võistlus on kestnud vaid mõne päeva. “Praegu on meil rattaga tulijaid kümmekond, aga mida soojemaks ilmad muutuvad, seda rohkem on ka rattureid,” lausus ta.

Nõgu sõnul lastel jaksu jätkub, et kooli ja kodu vahet rattaga sõita. “Oleme korraldanud väiksematele õpilastele ka võistlust, kus arvesse lähevad läbitud kilomeetrid. On juhtunud sedagi, et võidab õpilane, kel on kooli tulla ehk ainult neli-viis kilomeetrit, kuna ta on sõitnud seda vahemaad rohkem,” rääkis Nõgu.

Kõige pikem distants õpilase kodu ja kooli vahel on kümme kilomeetrit. “Need lapsed, kel nii kaugelt tulla, sõidavad rattaga kooli küll harvem, aga ikkagi sõidavad,” nentis direktor.

Üks rattasõidu eeliseid bussiga kooli ja kodu vahet liikumise ees on see, et pärast tundide lõppu ei pea bussi ootama jääma.

Nõgu kinnitusel keegi ratturitest hommikul kooli ei hiline. “Need, kes jalgrattaga tulevad, alustavad sõitu piisavalt vara ja teavad, kui kaua neil kulub selle teekonna läbimiseks,” tähendas Raili Nõgu.

Tornimäe kooli kampaania “Rattaga kooli” kestab 10. juunini. Kõikide aktiivsete õpilaste vahel loositakse, nagu mullugi, välja jalgratas. Arvesse võetakse ka mullusügisesi tulemusi. Möödunud aastal võitis ratta 4. klassi tüdruk, kes elab koolist 4 km kaugusel.

Võistluses löövad kaasa ka õpetajad. “Õpetajad küll jalgrattaloosis ei osale, ent saavad diplomi ja tunnustuse,” märkis direktor.

Üks võistluses osalemise tingimusi – lisaks sellele, et seadusest tulenevalt peab rattur omama õigust maanteel sõita – on see, et kõik võistlejad kannavad sõites kiivrit, ehkki seadus seda täiskasvanutelt ei nõua. Nõgu sõnul tulevad rattaga kooli paljud Tornimäe kooli õpetajad, et õpilastele eeskuju näidata, ning vahel ka tema ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles