Valjala hariduselu tähistas eile 210. sünnipäeva

Ene Kallas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Eile oli suurpäev Valjala valla koolielus. Nüüdseks juba 210 aastat kestnud valla hariduselu ja Valjala põhikooli 35. aastapäeva tähistati ajalookonverentsi, mälestuskivi avamise, surnuaias küünalde süütamise ning õpilaste, vilistlaste ja lastevanemate ühiskontserdi ja tavapäratu aktusega koolimajas.

“Meil on mitu põhjust täna siin pidada ajalootundi,” sõnas Valjala koolijuht Aive Mõistlik pärast seda, kui oli helistanud koolikella ning alustanud n-ö tunniga.



Üks suur ja oluline põhjus oli kindlasti see, et valla hariduselus täitus ümmargune juubel, 210 aastat. Teise suure põhjusena nimetas Mõistlik aga seda, et tänaseks on saanud kaante vahele Valjala hariduselu tutvustav materjal, mis käsitleb valla koolielu alates 1789. kuni 2008. aastani.



Seitse aastat tööd


Töö materjali ja tekstidega kestis 7 aastat. “See on olnud vaevarikas, aga on toonud rõõmu südamesse,” rääkis Mõistlik tehtud tööst ning andis sõnajärje üle pedagoog Ester Vaiksaarele, sest kes muu kui just ajalooõpetaja peaks läbi viima tunni valla haridusloost.



Ester Vaiksaar rääkis värvikate ja huvitavate vahepaladega vürtsitatult kooli varasemast ajaloost, mis andis aimu sellest, kuidas ja mis põhjustel meie koolivanemad haridust omandasid, samuti andis ta ülevaate Sassi-Veeriku koolist.



Järgmine ettekandja Ülle Lahi rääkis Kallemäe kooli ajaloost, enam aga tema eelkäijaist: Uus- ja Vana-Lõve koolist. Ülle Kuusk-Kupits oli ette valmistanud nii põhjaliku materjali Lööne kooli ajaloost, et ettekandele mõeldud aeg jäi napiks. Õpetaja Tiina Kuusk tutvustas lühidalt Valjala kooli ajalugu.



Ajalootund jätkus külaliste ehk ajaloolane ja Kallemäe kooli vilistlane Bruno Pao meenutas põgusalt aega, mil avati praegune Valjala kool. Pärast teda sai sõna endine ajakirjanik ja lehetoimetaja Endel Prooses, kes soovis Valjala kooli õpetajatele edu ja jõudu.



Mitteklassikaline aktus


Üheskoos mindi Valjala koolimaja juurde ning kolm direktorit – endine Kallemäe kooli direktor Arvi Liik ja Valjala kooli endine direktor Arvo Paiste koos praeguse koolijuhi Aive Mõistlikuga – lõikasid lahti lindi mälestuskivi ümbert.



Vallavanem Kaido Kaasik pidas sooja ja südamliku kõne ning pärast teda sõna saanud Bruno Pao andis kogu üritusele minevikutunde. Pärast kivi avamist süütasid praegused õpetajad endistele, nüüdseks manalateele lahkunud kolleegidele küünlad.



Päev jätkus õpilaste, vilistlaste ja lapsevanemate ühiskontserdiga kirikus.


Õhtul oli aga tantsuga kulmineeruv ning Valjala koolijuhi sõnul mitteklassikaline aktus, kus rääkis lapsesuu ehk läbi videopildi avaldasid lapsed ja külarahvas arvamust koolielust ja sellest, mida kool on neile andnud. Räägiti ka sellest, kuidas elab Valjala kool praegu. “Kui kõik tahavad praegu olla tugevad, siis meie tahame olla head,” sõnas Mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles