Richard Maack 185 – Saaremaale kuulsust toonud teadlane

Urmas Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Eestist on võrsunud rohkesti kuulsaid meresõitjaid ja maadeuurijaid, kes on oma vägagi hulljulgete retkedega meie mõttemaailma rikastanud teadmistega kaugetest piirkondadest. F. G. Bellings-hauseni, K. E. Baeri, A. T. Middendorfi jpt kõrval seisab selles rivis Kuressaares (tookord Arensburg) sündinud Richard Maack (Maak) – teenekas Siberi ja Kaug-Ida uurija, kelle sünnist möödub tänavu septembri alguses 185 aastat.

Sõnaühend “Maagi aed” on kindlalt juurdunud linna toponüümikasse. Kuid noorem põlvkond ja mujalt tulnud inimesed ehk ei tea, et nii nimetatakse roheliste põlispuudega suurt parkaeda Tolli, Pika ja Lasteaia tänava vahel, kunagise Sõrve turu kõrval, kus praegu asub Kuressaare 1. lasteaia mänguväljak. Võib oletada, et ligi kaks sajandit tagasi oli see kaunis ja hubane koht tulevase kuulsa teadlase Richard Maacki koduaed.



Haridustee algas saarel


Richard Maack sündis 23. augustil (ukj 4. septembril) 1825. aastal Saaremaal Kuressaare (tookord Arensburg) linnas. Tema haridustee algas siinses kreiskoolis, kuid pärast vanemate siirdumist Peterburgi jätkas ta õpinguid sealses Larini gümnaasiumis. Seejärel õppis ta Peterburi ülikoolis loodusteadusi.

Urve Kirss

kodu-uurija

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles