Millest pajatavad selle maailma vägevate allkirjad

Urmas Kiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Grafoloog Evi Crotti väidab, et inimese allkiri on tema iseloomu peegel. Itaalia päevalehele Il Giornale antud pikemas usutluses rääkis ta, mida tal on õnnestunud välja lugeda maailma nelja tipp-poliitiku, pealtnäha nelja väga erineva mehe – Barack Obama, Vladimir Putini, Bashār al-Asadi ja paavst Franciscuse – allkirjadest.

Psühholoog, pedagoog, ajakirjanik ja Itaalia esimese grafoloogiakooli asutaja Evi Crotti ütleb, et inimese allkiri kõneleb tema isiksusest palju enam, kui me oskame arvata. Inimese allkiri on midagi muud kui tema ülejäänud “sotsiaalne väliskest” – žestid, kõnemaneer, näoilmed jne. Neid kõiki valime me teadlikult vastavalt olukorrale, et meeldida endale ja teistele ning provotseerida meid ümbritsevaid inimesi. Allkirjaga on lood aga teisiti – seda me ei vali ega õpi ka selle kirjutamist koolitunnis.

Intervjuu alguses tsiteerib doktor Crotti saksa psühhoanalüütikut ja filosoofi, neofreudismi rajajat Erich Frommi. “Frommi arvates on inimese allkiri tema “sotsiaalse alateadvuse” ilming, mis kujuneb välja juba lapseeas matkimise teel,” ütleb ta. “Laps püüab matkida neid inimesi, kes on talle emotsionaalses plaanis ja suhtlemistasandil kõige lähedasemad, eelkõige isa, aga ka ema, vanaisa jne.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles