Saada vihje

Pargi lasteaia mudilased tegid tervislikke piparkooke

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KAUNISTAMAS: Koplimäe talu perenaise Marju Müüri juhendamisel kaunistasid piparkooke (vasakult) Delary Uussaar, Markus Marek Aavik ja Aleksandra Peeters. Foto: Tõnu Veldre
KAUNISTAMAS: Koplimäe talu perenaise Marju Müüri juhendamisel kaunistasid piparkooke (vasakult) Delary Uussaar, Markus Marek Aavik ja Aleksandra Peeters. Foto: Tõnu Veldre Foto: Saarte Hääl

Eile hommikul oli Kuressaare Pargi lasteaed päris piparkoogilõhnaline. Pole ka ime, sest lasteaia Mõmmi ja Liblika rühma lapsed olid ette võtnud suure piparkoogiteo.

Kui Saarte Hääl lasteaeda jõudis, olid Mõmmi rühma 6–7-aastased poisid ja tüdrukud laari omavalmistatud piparkooke juba ära kaunistanud. Samas saabus rühma juba uus kandikutäis, mis samuti kaunistamist vajas. Küsimus, kes soovib veel piparkooke kaunistada, sai lastelt kohe ühehäälse vastuse: “Mina!”

Lasteaia direktori Riina Saare sõnutsi ei öelnud ükski laps piparkookide vormimisele ja kaunistamisele ei. Jõulupräänikute valmistamist õpetas Koplimäe talu perenaine Marju Müür. “Kohe on näha, kuidas keegi tainast rullis. Mõnel on piparkoogid paksemad, mõnel õhemad,” naeris direktor Saar.

Kui mõmmidel koogid tehtud, oli kord liblikate käes ning sama töö läks taas uue hooga lahti. “Praegu on see kõige magusam aeg käes, jõuluaeg. Päkapikk toob ju kogu aeg midagi ja nüüd saab piparkooke ka. Nii põnev aeg laste jaoks,” tähendas Riina Saar.

Marju Müür ütles, et lasteaias on ta tegelikult tänu ühele projektile. Sellel on pikk ja keerukas nimi, aga lihtsamalt öeldes on tegu mahetoidu tutvustamisega.

“Eelmisel aastal käisin näiteks tatraküpsiseid tegemas, nüüd on siis speltajahust piparkoogid,” rääkis Müür. “Ja lapsed on nii toredad, kõigile väga meeldib, kõik on väga hakkamas,” kinnitas ta. Tavalisel ja spelta-piparkoogil on see vahe, et viimane on lihtsalt tervislikum, selgitas Marju Müür. “Nendes töötubades räägime lastele natukene ka tervislikust toidust, et speltajahu on tervislikum kui tavaline valge nisujahu. Ja lapsed on väga asjalikud, kodus õpetavad nad ka oma vanemaid ses osas.”

Kõigele lisaks said piparkoogid ka tervisliku võõba. Selle valmistamiseks kasutati näiteks mustikapulbrit, ei mingeid tehislikke toiduvärve.

[nggallery id=390]

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles