Vanamuusika festivalist saab Ajatu muusika festival

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastast 1996 on toimunud Kuressaare muusikakooli korraldusel laste ja noorte vanamuusikafestivalid. Tänavu uue nimega Ajatu muusika festival on eelmiste järglane.

Tõsi, festival toimub alles juunis, kuid paslik on sellest rääkida juba nüüd. Et ikka info huvilisteni jõuaks.

Ajatu muusika festivali kunstiline juht Tiiu Maripuu tõdes, et festivalil on iseenesest aidanud püsida tegusad inimesed-mõttekaaslased, rahaliselt on toetanud Eesti Kultuurkapital. Aidanud on ka tihedad suhted vanamuusikakolleegidega üle Eesti ja Maripuu käe alla usaldatud lapsed, tänu kellele on Rondo juba 18. aastat olemas. “Samuti arusaam, et Kuressaare oma unikaalse keskaegse piiskopilinnusega vajab oma vanamuusikaansamblit.”

Festivali kava oleneb Maripuu sõnul alati osavõtjatest. Ta tähendas, et tänavuse festivali toimumise ajaks on mitmed tuntud vanamuusikaga tegelevad inimesed uusi väljakutseid leidnud ja seda peegeldab ka seekordne programm.

Maire Tamm on nt pikemat aega avalikkuse eest varjus tegelenud plokkflöödimängu teraapilise küljega. “Juhusliku vestluse käigus ERTA-Estonia juhatuse koosolekul poetas ta oma salahobi olemasolust. Järgnes minu ettepanek Kuressaare festivalil workshop’i läbiviimiseks, tema nõusolek ja nii saab töötuba “Teraapiline plokkflööt” toimuma,” avaldas Maripuu.

Lilian Langsepa kätte sattus aga Loona mõisast pärit barokkharf, mis on nüüdseks kenasti mängukõlbulikuks saanud ja mida saarlastele kindlasti näidata tasub.

Festivalil on Tiiu Maripuu sõnutsi alati püsipublikut, aga on ka uusi uudistajaid. Õpilased tulevad sageli kohale, et kontserdikülastuse retsensiooni kirjutada. Rondo mängijate lapsevanemad, nii praeguste kui ka kunagiste õpilaste omad, käivad kuulamas. Ka turiste satub kuulama.

Kuressaare muusikakoolist on festivalil üles astumas pisut üle kümne lapse-noore. Festival toimub 13.–15. juunini piiskopilinnuses, Laurentiuse kirikus ja muusikakoolis.


Ajatu muusika festival

Festival toimub 13.–15. juunini Kuressaare piiskopilinnuses, Laurentiuse kirikus ja muusikakoolis.

Lisaks loos mainitutele on festivalil publiku ette tulemas ka Tõnu Sepp ühes Stuudio Vaikus muusikaga (Tartu). Koos tuuakse publikuni keskaegse liturgilise draama suurprojekti Taanieli mäng, professionaalide ja laste koostööprojekt.

Heili Meibaum ja Kiili vanamuusikaansambel tuleb festivalile kahe kontserdiprogrammiga. “Vaga ja vallatu” on mitmekesine kava 13.–16. saj Euroopa muusikast, näitamaks selle ajastu erinevaid külgi vagast vaimulikust muusikast vallatute tantsupaladeni. Kontserdil “Bach küünlavalgel” kõlab valik Bachi sooloteostest, esinejad Kati Meibaum (viiul), Marten Meibaum (tšello), Heili Meibaum (barokkflööt).

Ajaloolise tantsu töötuba toimub traditsiooniliselt Külli Kressa (Tartu, ansambel Saltatriculi) juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles