ST: Mida saab teada VIN-koodist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl
Foto: Saarte Hääl

SISUTURUNDUS

Olete kindlasti näinud armatuurlauale kinnitatud metallplaati ja sellel olevat pikka numbrite jada. Selline metallplaat võib olla kinnitatud kas armatuurlauale või uksele ning selle võib leida ka pagasiruumist. Mida see numbririda tähendab ja milleks see kasulik on? Võite uskuda või mitte, kuid see numbririda annab infot sõiduki ajaloo kohta – kus see on olnud, kuidas see on tehtud ja mida saab konkreetsest autost tulevikus oodata.

Sõiduki identifitseerimisnumbrid

Armatuurlaual olev pikk number on sõiduki identifitseerimisnumber ehk VIN. Kõik maailma autotootjad annavad igale sõidukile unikaalse numbri, mis on oluline info kodeerimise võimalus. Selline süsteem on loodud selleks, et takistada võltstehingute sooritamist – kuna igal sõidukil on eriline kood, siis ei ole teil võimalik müüa üht autot teise auto asemel. CarVertical pakub VIN-dekooderit, mis aitab teil vältida võltstehinguid juhul, kui petturid püüavad teile ülehinnatud autot müüa.

Koodi nimetatakse sõiduki identifitseerimisnumbriks (VIN) või sõiduki tootja tunnuseks (WMI), kuid põhiprintsiip on sama. Pikk numbrite ja tähtede rida on nagu puutüve aastarõngad, see informeerib meid sõiduki vanusest, tootmisest ja omadustest. 17 tähest ja numbrist koosnev kood annab teile konkreetse sõiduki kohta palju rohkem teavet. Näiteks kui tegemist on Hiinas toodetud mootorratta või Saksamaal toodetud sportautoga, annab kood teile palju kasulikku infot.

Mida see kombinatsioon tähendab?

Kolm esimest numbrit – VIN-koodi kolm esimest numbrit (või tähte) annavad infot kõige põhilisematest faktidest auto kohta: selle päritoluriik, tootja nimi, sõiduki tüüp. Piisab kõigest kolmest numbrist, et selgitada välja, kas tegu on Honda sedaaniga või Ameerika Fordi veokiga. Tähtede ja numbrite kombinatsiooni tähendus on lihtne, näiteks J tähendab Jaapanit, W Saksamaad. Kui esimene number on 1, 2 või 4, viitab see Ameerika Ühendriikidele, 2 viitab Kanadale, 3 Mehhikole. Niisiis, kui edasimüüja ütleb, et auto on pärit Saksamaalt, kuid selle VIN-kood algab 3-ga, tahetakse teid petta.

Numbrid alates neljandast kuni kaheksandani – kui oleme päritoluriigi juba teada saanud, on aeg tegeleda reaalsete mutrite ja poltidega. Milline mudel see sõiduk on? Millised omadused on sellel konkreetsel versioonil olemas? Kas autol on olemas ohutusfunktsioonid, nagu juhi JA sõitja külgmised turvapadjad? Kas mootor on 4- või 6-silindriline? Need neli numbrit annavad teada, milline on konkreetse mudeli šassiitüüp, mootoritüüp ja transmissioon ning milliste ohutusfunktsioonidega (turvapadjad, vargusevastane signalisatsioon) on see varustatud.

Üheksas number – see ei ole tegelikult VIN-koodi osa, vaid lihtsalt pettusevastane turvameede. Üheksas number on moodustatud matemaatiliste algoritmide baasil. Kui see number on ebakorrektne, ilmub kohe punane märk.

Kümnes ja üheteistkümnes number – kümnes number täpsustab auto väljalaskeaastat. Näiteks 2012. aastal toodetud autol on kümnendal kohal hoopis täht C. Üheteistkümnes number tähendab tootjat ja viidab tehasele, kus see sõiduk toodetud on.

Numbrid kaheteistkümnendast kuni seitsmeteistkümnendani

– need tähendavad auto seerianumbrit olemas. See on unikaalne number, mis antakse igale konkreetse tootja tehases toodetud autole. Näiteks Chevrolet Suburbani koodi lõpus on kombinatsioon 218324, mis tähendab, et see konkreetne sõiduk on Chevrolet´ tehases toodetud 218 324. Suburbani eksemplar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles