Vallavolinik Olev Ait ajab Saaremaa asja ropendades

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OTSEÜTLEJA: Vallavolinik 
Olev Ait oma eelekasutust räigeks ei pea.
MAANUS MASING
OTSEÜTLEJA: Vallavolinik Olev Ait oma eelekasutust räigeks ei pea. MAANUS MASING Foto: 0O9A6139
Rahvaesindaja staatus ei takista Saaremaa vallavolikogu liiget Olev Aita ajalehtede veebikommentaariumides räigelt sõimamast ja ropendamast.

Ainuüksi sel laupäeval-pühapäeval oli Saarte Hääle toimetus sunnitud kustutama üle 20 kommentaari, mille sisu ja sõnakasutuse osas oli Ait läinud selgelt üle piiri.

Vallavolikogu esimees Tiiu Aro kinnitas, et on kursis sellega, et Olev Ait sobimatuid kommentaare kirjutab. Aro sõnul on Ait kirjutanud mõni aeg tagasi solvavaid kommentaare ka tema enda kohta.

“Minu seisukoht on väga selge: inimesega tuleb rääkida, püüda teda inimlikult korrale kutsuda,” lausus Aro. “Kindlasti aga ei ole volikogu esimees see, kes saab keelata ja käskida. Meil ei ole ju reegleid selle kohta, kuidas olla inimene.”

Aro lisas, et kavatseb siiski teha volikogu eestseisusele ettepaneku, arutamaks, kuidas sarnastes olukordades käituda ja kas neid on võimalik vältida. “Üks võimalus on kokku leppida volikogu liikme käitumise reeglistik, niinimetatud hea tava,” sõnas Aro.

“Sellist käitumist ei saa taluda,” ütles volikogu aseesimees Aivar Aru. “Kuigi meil on sõnavabadus, läheb kuskilt ikka piir. Volikogule see au ei tee, kui sinna kuuluvad inimesed, kes end väljendades sõnu ei vali.”

Aru lubas uurida volikogu statuuti, et millised hoovad räige sõnakasutusega Aida korralekutsumiseks on. “Eeldus on ju see, et volikokku kuuluvad inimesed ikka oskavad käituda.”

“Need kommentaarid, mis Olev Ait kirjutab, on täiesti vastuvõetamatud,” leiab volikogu liige Kalle Laanet. “Intelligentne inimene oma arvamust sellisel moel ehk solvavate netikommentaaride kujul ei avalda.”

“Ma püüan neid lollusi natuke siluda,” põhjendas Olev Ait oma kommentaare ühele konkreetsele Saarte Hääles ilmunud loole. “Ma lihtsalt ei taha, et sellistest paskadest lugu kirjutatakse. Need ei ole mitte midagi väärt tegelased. Mingisugune /---/ ei kepi mind mitte üks raas, see tekitab minul afektiseisundi, allergia. See on ju pask, saate aru eesti keelest?”

Küsimusele, kas temal kui volikogu liikmel on kohane sellisel viisil oma arvamust avaldada, vastas Ait: “Ärge toppige siia mingit volikogu! Ma olen juba enne kommentaare kirjutanud. See ongi Saaremaa ja Eesti asja ajamine. Volikogus ma peaksin seda enam olema, et seda jama ei kedrataks.”

Küsimusele, miks ta teda ärritavaid lugusid ajalehest üldse loeb, vastas Ait: “Tõesti ei ole mõtet. Miks ma oma aju kepin?”

Aida enda hinnangul ei ole tema väljendusviisile midagi ette heita. “Ma ei ole midagi ropendanud, ma ütlesin seda, mis ma arvasin,” lausus Ait, kes ei näe võhivõõra inimese kohta sõna “libu” kasutamises midagi halba. “Oleks ma teda siis litsiks nimetanud, siis võtaksin natukene tagasi!” lisas ta.

Ait kinnitas, et kaasvolinike tauniv suhtumine tema eneseväljendusviisi teda ei huvita. Ühe vallavoliniku kohta kasutas Ait ajakirjanikuga rääkides sõna “poisike”, teist nimetas “vanaks suliks”.

Küsimusele, kas ta neile inimestele oma arvamust nende kohta ka näost näkku väljendanud on, vastas Ait: “Miks ma pean seda ütlema? Mul ei ole aega ja tahtmistki igasugusele kuradi nublule midagi ütelda, volikogu istungil on muudki teha. Ma panen avalikult oma nime all välja, mida ma temast arvan – kõik loevad. Ma ei saa aru, milles probleem on?”


Kes on Olev Ait?

72-aastane matemaatik-statistiku haridusega Olev Ait on volikogu vanim liige. Mullu sügiseni EKRE-sse kuulunud Aidast sai vallavolinik möödunud aasta detsembris Mart Saarso asemel, kes otsustas poliitikast lahkuda ja astuda välja ka Saaremaa valla volikogust.

2017. aastal kohalike omavalitsuse valimistel EKRE ridades kandideerides sai Olev Ait 69 häälega kolmanda tulemuse.


Olev Aida "stiilinäited":

Olev Ait salam…nnist

Ma olen tasuta tööd küll ja küll teinud. Enamus asjalikke asju tehaksegi tasuta. Näiteks kari lapsi, kui sul m…n ikka veel kõvaks läheb. Ilma lasteta pole ühiskonnal tulevikku ja üleüldse ajad sa jobu eedi juttu. Võid p…i kõige sügavamasse auku sõita. /---/ Võimalik, et sa hobusenägu oled rohkem vene kroonut nühkinud kui mina, aga hea on ju salaagendina tegutseda, vana m…n. Mulle aitab sinu idiotismi veeretamisest, sõida pikalt.

Olev Ait arvab – pane suu kinni, s...t jahtub ära:

Mingi kommarisaast on üles korjatud. Annab ikka nii, et seavirts lendab viimase kahe hamba vahelt.

Olev Ait soovitab - enda M…N ikka kõvaks:

Oled haige eestluse mahategija. Võta verepaksendajat ja lõpp tuleb kiiremini.

Härra Olev Ait demagoogile:

Kuule haige, mina ei käskinud sind minna parteikooli. Sinu aju on täielik saast ja püüad minuga demagoogitsedes lolli mängida. Saadan sind p…se, nagu minu isa ütles – mine p…sse ja kutsus mind härraks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles