Saarlane üritab pöörata poliitikuid multifondide usku

Andres Sepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JÜRI SAAR: “Mina olen kogukonna ja kohaliku poliitika fänn olnud kogu aeg.”
Foto: IRINA MÄGI
JÜRI SAAR: “Mina olen kogukonna ja kohaliku poliitika fänn olnud kogu aeg.” Foto: IRINA MÄGI Foto: Saarte Hääl

Endine Saare maavanem, riigikogu liige ja Pihtla vallavanem Jüri Saar valiti Eesti Leader Liidu juhatuse liikmeks, kus tema ülesandeks on poliitikutega suheldes multifondide ideele toetuse saamine.

“Inimene, kes kandideerib täna riigikokku ükskõik millises erakonnas, tal peaks olema selles küsimuses mingi seisukoht, kuidas ta seda näeb,” sõnas Jüri Saar Saarte Häälele.

Praegu jagatakse kogukondade kaudu Eestis raha kalanduses ja maaettevõtluses, näiteks Saaremaal on esindusorganisatsioonideks MTÜ Saarte Kalandus ja MTÜ Saarte Koostöökogu.

Multifondide idee, mida Eesti Leader Liit veab, soovib praegu erinevate üksuste kaudu toimuva tegevuse ühe mütsi alla koguda. Jüri Saar rääkis, et Leader ei tähenda seejuures mingit üksust, vaid on Euroopa Liidus kokkulepitud põhimõte, et fondide raha jagamine toimuks kogukondadele hästi lähedal.

“Mina olen kogukonna ja kohaliku poliitika fänn olnud kogu aeg. Võtame Saaremaa näite – suur vald on hea vald, aga suur vald tsentraliseeris oma tegevused kogukonnast kaugemale. Me ju ei taha, et kõik meid puudutavad otsused tehakse Tallinnas. Selles on iva,” selgitas Saar. “Kui näiteks 50 miljonit sotsiaalfondi raha tuleb Eestisse, ei jagataks seda tsentraliseeritult Tallinnast, vaid näiteks Saare maakonnale antakse sellest miljon ja siin kohapeal demokraatlikel alustel moodustatav kogu teeb oma ettepanekud.”

Ta märkis, et kuna kalanduse ja maaelu raha jagamine juba on kogukondade käes, on räägitud, et võiks need ühendada, kuid see ei anna midagi.

“Küll aga see, kui toome maakonda juurde sotsiaalfondi raha ja regionaalfondi raha,” sõnas Saar, kes kuulub Eesti Leader Liidu juhatusse detsembrikuust ja on praeguseks osalenud vaid ühel koosolekul. Saare ülesandeks juhatuse liikmena on edendada koostööd kalandusvõrgustikuga ja suhelda poliitikutega.

Jüri Saare sõnul on Leader Liidu tööpõld lai ja 2019. aasta tõotab multifondide läbirääkimiste pidamisel kujuneda intensiivseks. Saar viitas, et selliseid küsimusi ei otsusta kaugeltki üksikisikud või organisatsioonid, vaid pall on ikkagi poliitikute käes.

“Erakonnad ja lõpuks need kolm erakonda, kes valitsuse teevad, saavad otsustada, kas raha jagatakse ka edaspidi nagu praegu või minnakse kogukondade lähedale,” lausus Jüri Saar. “Kogu see problemaatika on üleriigiline ja see tuleb paika panna poliitikutel. Kahjuks väga paljud praegu riigikogus olevad rahvasaadikud pole kuulnudki, et selline teema üldse päevakorral ongi. Tegelikult on teema oluline ja iga kandidaat peaks sellele mõtlema, et mis tema seisukoht on. See on põhimõtteline küsimus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles