Hooldekodu pääses kitsikusest (GALERII)

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval võtsid ehitajad Pärsama hooldekodu vana ja juurdeehitatud osa lahutanud seina maha ning seni kitsastes tingimustes läbi ajama pidanud kliendid said avarate ruumidega esmatutvust teha.

“Uus asi on ikka uus asi,” arvas hooldekodus elav 87-aastane Ainu. “Ruumi on siin palju ja ilus on ka!”

“Eks uuest majaosast – sellisest, mis ongi hooldekoduks ehitatud – oleme kaua unistanud,” tõdes hooldekodu juhataja Kaire Tiik. “Nüüd on see unistus teoks saanud – kiitus vallale ja ehitajatele, kellega oli väga ladus koostöö.”

Hooldekodu uus osa annab silmad ette nii mõnelegi hotellile. Ühekorruselises viilkatusega juurdeehitises asuvad vesi-põrandakütte ja korraliku ventilatsioonisüsteemiga ruumid on soojad, avarad ja maitsekalt sisustatud. Uues söögisaalis mahuvad lahedasti laua äärde kõik kliendid – nii omal jõul kui ka abivahendi toel liikuvad. Lamajadki tuuakse ratastoolis söögisaali.

Suur ja mugav tegevustuba

Arvestatava osa 510-ruutmeetrise põrandapinnaga juurdeehitisest võtab enda alla tegevuste ruum. Söögisaaliga ühendatud ruumis ootavad tulijat mugavad diivanid ja tugitoolid. Seinale on kinnitatud lameekraaniga televiisor, ülejäänud seina katavad aga raamaturiiulid, igat masti kirjandust täis.

Juhataja sõnul saab tegevuste ruumist klientide jaoks ilmselt meelispaik, kuna see on väga sobiv igasuguste tegevuste läbiviimiseks. Tiigi kinnitusel on klientide üks lemmiktegevusi õhupallimäng. “Meil polegi neid inimesi, kes oma toas istuda armastavad. Seltsi tahavad ka lamajad, keda meie klientide seas on kolmandik.”

Uues osas paikneb ruumikas elutuba, kus saab ka telerit vaadata või niisama juttu ajada. “Seitse klientide magamistuba on nii ruumikad, et igaühte neist saaks suure abivajaduse korral mahutada kolm inimest, ent esialgu saab enamik tube kaks elanikku,” märkis Kaire Tiik, kelle andmeil lisandub olemasolevale 33 voodikohale 15.

Kuna Pärsama hooldekodu juurdeehitis polnud jaanuaris veel täiesti valmis, majutati Kogula eakatekodust Pärsamale ümber kolitud viis klienti hoone vanasse ossa. Järgmisel nädalal lahendatakse esmalt vana osa praegune ruumikitsikus ja osa elanikke kolitakse ümber hoone uude ossa. Seejärel saab hakata juurde võtma uusi kliente, kes koha saamiseks järjekorras ootavad. Kui praegu elab hooldekodus 37 klienti, siis uute tulijate jaoks jääb kümmekond kohta.

Juurdeehitises asuvad veel ruumid ravimite käitlemiseks, hooldusvahendite hoidmiseks, samuti klientide pesemisruum, pesuladu ning tööstuslike pesumasinatega varustatud ruum pesu pesemiseks ja kuivatamiseks. Senisest tunduvalt suurem on ka töötajate uus puhketuba, mida saavad kasutada kliendidki, kui neile lähedased külla tulevad. Puhkeruumi seina peal asub häirenupusüsteem, mis annab kohe märku, kui keegi klientidest abi vajab.

Elu on siin viis pluss!

87-aastasel Ainul, endisel õpetajal, on Pärsama hooldekodu elaniku staaži üle kümne kuu. Kui üksi elanud Aino kukkudes õlaluu murdis ja ta haiglast pärast diagnoosi saamist ja “käe kaela sidumist” (nagu Ainu ise ütleb) koju saadeti, organiseeris Pärsama hooldekodu koostöös sotsiaaltöötajaga talle kohe voodikoha. Kodus poleks Ainu enam hakkama saanud. “Mul on soe tuba, hea söök, hoolivad, tublid ja kiired töötajad, kellel on naljasoont – elu on siin viis pluss ja rohkemgi veel!”

Senise 13 töötaja asemel on neid nüüd 23. Uued töötajad on leitud töötukassa kaudu, kuulutuste abil või tulnud suusõnalise kutse peale. Enamik on kohalikud inimesed. “Meil on väga tugev, kokkuhoidev ja rõõmsameelne meeskond, sõbralikud ja kohusetundlikud inimesed,” kiitis juhataja.

Ühes toas ukse kõrval põrandal hakkasid silma metallkausid – üks veega ja teine kassikrõbinatega. Nende kasutaja, Pärsama hooldekodu täieõiguslik elanik kass Tiugu oli läinud kusagile oma kassiasju ajama.

“Igas korralikus kodus peab ju ometi koduloom olema!” sõnas hooldekodu juhataja Kaire Tiik.


Ehitas Ösel Projekt

Pärsama hooldekodu juurdeehitise projekti valmistas ette Leisi vallavalitsus 2017. aastal. Mullu korraldas Saaremaa vallavalitsus avatud riigihanke, mille 667 170 eurose üldmaksumusega võitis Ösel Projekt OÜ. Töödega alustati mullu aprillis ja lõpetati tänavu jaanuaris. Haljastus ja piirdeaed rajatakse kevadel.

Abivallavanem Mart Mäekeri sõnul on hooldekodu endistes Pärsama kooli ruumides tegutsenud 2005. aastast. “Vaatamata pidevatele ümberehitustele oli raske tagada tänapäevaseid tingimusi nii hooldatavatele kui ka töötajatele,” tõdes Mäeker.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles