Haigla uuest jalaravikabinetist otsivad abi valdavalt mehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÖÖHOOS: Maris Uussaar taas järjekordset klienti ta jalamuredes aitamas.
TÖÖHOOS: Maris Uussaar taas järjekordset klienti ta jalamuredes aitamas. Foto: Saarte Hääl
Seni vaid Leisis tegutsenud noor jalahooldusspetsialist Maris Uussaar avas jalaravikabineti ka Kuressaare haiglas, kuhu pöördumiseks ei ole ükski jalgade probleem liiga suur ega väike.

Leisis, oma kodukohas tegutseb Uussaar edaspidigi, ent nüüd juba kolm nädalat on kabinet olnud avatud kaks päeva nädalas – kolmapäeviti ja neljapäeviti – ka Kuressaare haiglas. Uussaare sõnul saavad mainitud kabinetti pöörduda kõik, kel tarvidus, ja selleks tuleb aeg haigla registratuuris kirja panna. Saatekirja seejuures vaja pole.

“Kes tunneb, et tal on jalgadega mingi probleem, alustades küüneseenest ja lõpetades küüne sissekasvamisega, kõik võivad siia tulla,” kinnitas ta.

Siiani on Maris Uussaar tähele pannud, et põhiline probleem ongi saarlastel küüneseene ja sissekasvanud küüntega. “Muude asjadega saavad inimesed üldjuhul ise kodus hakkama,” sõnas ta.

Ette tuleb ka valest jalaasendist tekkivaid erinevaid probleeme ja konnasilmi. “Aga need probleemid hakkavad jalanõudest pihta. Kui see asi korda saab, siis kaovad need mured ise ära,” muheles ta.

Hästi palju on jalakabinetti pöördunud mehi. Naised lähevad julgemalt oma jalamuredega ilusalongi pediküüritegija juurde, mehed niisama lihtsalt ilusalongi taoliste teemadega sisse ei astu.

Et Maris on tegutsenud ka Tallinnas, siis sealt on tal tuua hoopis drastilisemaid näiteid. Näiteks on talt abi palunud noored naised murega “varbad on kõverad”, adumata, et nad ise on oma varbad enamjaolt vales suuruses jalanõusid kandes kõveraks ajanud.

“Mõni on endale pähe võtnud, et ta jalanumber on 38, kuigi tegelikult on võib-olla 41. Nii lähevadki varbad kõveraks ja igatpidi krõnksu,” selgitas Uussaar.

Sellisel juhul pole jalaspetsialistil aga midagi teha, kui inimene ise ei taha endale tõde tunnistada. Saaremaal selliseid juhtumeid seni õnneks esinenud pole.

Jalaravikabineti põhirõhk on inimeste jalaprobleemide lahendamisel ja koos patsientidega leitakse lahendusi erinevatele east või valest asendist põhjustatud jalalaba vaevustele.

Sagedasemad probleemid on kannalõhed, nahapaksendid, soolatüükad, konnasilmad, küüne seenhaigused, küüne paksenemine, sissekasvanud küüs, traumast kahjustatud küüs ja valest jalaasendist tekkinud jalalaba deformatsioonid.

Kabinetis pakutava konsultatsiooni käigus tuvastatakse probleemid, räägitakse erinevatest võimalustest vaevuse leevendamiseks, nõustatakse koduses igapäevases jalahoolduses ning soovi korral lepitakse kokku edaspidised protseduurid. Ravipediküüris tehakse aga jalahooldus, kus tegeletakse probleemide lahendamisega.

Lisaks on kabinetis võimalik paigaldada küüneklamber sissekasvava küüne raviks.Küünt on võimalik ka proteesida ehk kahjustatud küüs või osaliselt irdunud küüs asendatakse ortootilise geeliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles