Uued lipumastid seisid riigi sünnipäeval tühjana

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FOTO: IRINA MÄGI
FOTO: IRINA MÄGI Foto: Saarte Hääl
Kuigi Kuressaare südalinnas püstitati kauaoodatud lipumastid mullu suve lõpus, ei lasknud vallavalitsus sinna vabariigi aastapäeva tähistamiseks lippe heisata.

Pühapäeval Vabadussõja mälestussamba juurde riigi sünnipäeva tähistama kogunenud inimesi pani imestama, et lipumastid mälestussamba taga tühjana kõrgusid.

“See vaatepilt tühjadest mastidest oli kummaline,” rääkis kuressaarlane Heigo Kips, kes vabariigi aastapäeva tähistades mälestussamba juurde pärja tõi. “Kõik vajalik, vardad ja nöörid, on ju olemas. Ütlesin veel meestele: meie seisame siin auvalves, aga Eesti lippu väljas pole. Mujal igal pool on, aga siin, kus peaks olema – pole.”

Kips mõtles oma sõnul koguni, et äkki tõmmatakse Eesti lipp masti üksnes siis, kui Kuressaarde saabub mõni väliskülaliste delegatsioon.

“See, et meie neli uhket lipumasti ilma lippudeta olid, torkas silma, ja mitte ainult mulle,” ütles ausamba juures lauluga üles astunud Saaremaa meeskoori SÜM juhatuse esimees Fred Veldermann. “Minul tekkis küll küsimus, et kui on olemas lipuvardad lippude heiskamiseks, miks need tühjaks jäid? Oli ju ometi ette teada, et mälestussamba juures vabariigi aastapäeva tähistamine toimub. Kuigi üritus ise oli ilus, jäi asjast nende tühjade mastide tõttu natuke halb maik.”

“Kui on aasta üks suuremaid tähtpäevi ja lipud jäävad heiskamata, on see natuke piinlik,” leidis aastapäevapidustustel publiku hulka kuulunud Aarne Mägi, Kuressaare Linnateatri loomejuht. “Samas – minu meelest vastasid need tühjad lipumastid meie kesklinna olukorrale. Meie kesklinnas valitseb ju samuti tühjus, kuna see remont on olnud karjuvalt pikk, lausa igavikuline.”

“Kuna kesklinn on hetkel veel ehitusjärgus ja lipuväljak ametlikult vastu võtmata, siis ei oleks päris korrektne ehitusplatsil lippe heisata,” põhjendas mastide tühjaks jätmist Saaremaa abivallavanem Helle Kahm. Tema sõnul on lipuväljaku õnnistamine plaanis korraldada siis, kui Kuressaare keskväljaku rekonstrueerimine on lõppenud ja ehitajal see vallale üle antud.

“Aga inimesed olid pühapäeval lippudega väljas ning see oli ilus ja lugupidamist vääriv,” lausus Kahm.

Fred Veldermann vallavalitsuse põhjendust tõsiselt võetavaks ei pidanud. “Kui väljak pole vastu võetud, kuidas sai seal siis vabariigi aastapäeva tähistamise üritust korraldada?” küsis ta.

“Need pooleliolevad ehitustööd poleks lipu heiskamist küll kuidagi takistanud,” lausus Heigo Kips. “Kes on süüdi, et keskväljak ja mälestussamba ümbrus pole valmis? Siin viskan küll kivi vallavalitsuse kapsaaeda – ise süüdi, et pole osanud töid planeerida.”

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik Gunnar Havi möönis, et märkas samuti lippude puudumist, ent oma seisukohta ta selle kohta väljendada ei soovinud.

“Kuigi Kaitseliidul oli vabariigi aastapäeva tähistamisel oma roll, on ürituse kui terviku korraldaja vallavalitsus,” põhjendas Havi. “Kuna ma ei tea, kuidas täpselt see planeeritud oli ja kas vastuvõtmata lipuväljakul lippu heisata tohib või mitte, ei pea ma õigeks seda teemat kommenteerida.”

Kesklinna lipuväljaku mastide teema kerkis üles juba viie aasta eest. 2014. aasta juulis kirjutas Saarte Hääl: “Kõik ettevalmistused Kuressaare lipuväljaku rajamiseks on jõudnud päris lõpusirgele ja praeguste kavade kohaselt peaks väljaku avamine toimuma sügisel.”

Juba septembris tõdes Kuressaare linnavalitsus, et 105 000 eurot maksva lipuväljaku rajamine linna omavahenditest käib üle jõu.

Praegused lipumastid püstitati Vabadussõja mälestussamba juurde kesklinna ehitustööde käigus möödunud sügiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles