Merko juht: lubasime alguses tõesti midagi muud (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Merko juhatuse esimees Keit Paal.
Merko juhatuse esimees Keit Paal. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Merko juhatuse esimees Keit Paal tuli eile isiklikult Kuressaare keskväljaku osas osapooltega rahu sõlmima. Tema sõnul ongi ehituse venimise võti selles, et kivide tarne on kõik pea peale pööranud. 

Pole just päris igapäevane, et suure firma juht tuleb ise platsile olukorda kaema. Kas olukord on nii vilets?

Ega alati pea midagi kehvasti olema. Käisin siin ka eelmise aasta lõpus. Tegelikult on normaalne, kui käiakse kohal muul ajal kui nurgakivi panek või sarikapidu.

Objektiga on ju siiski muresid.

On tõesti.

Täna on teil kohtumine ettevõtjatega. Nad on üsna ärritunud, millise sõnumiga te nende juurde lähete?

Ma saan ettevõtjatest täitsa aru, see kindlasti pärsib nende äri, mis siin tehakse. Kõige suurem mure on inimestel informeerimatus, et mismoodi ja mis järjekorras töid tehakse. Prooviks kõigepealt need teemad läbi rääkida. Siis on võimalik juba mõelda, et mismoodi saavad vald, ettevõtjad ja ehitaja ühise keele leida, et oleks töörahu.

Kõige suurem mure on kõigil, et tööd ei tehta. Materjali on, aga mehi pole. Mismoodi seda seletada?

Meil ei ole tööjõus probleem, pigem on probleem ikkagi tarnetes. Näeme platsil suuri materjalikoguseid, aga see moodustab vaid kuni 30 protsenti ja seda ei saa maha panna ilma põhikomponendita. Neid ei olnud võimalik korraga tarnida ning laevad on Eesti poole teel. Ma ei tea, mis põhjusel on tarne veninud kuue kuu pikkuseks. Pole mõtet viia musti kivisid platsilt ära, ootame valget juurde, et need siis maha panna nii, nagu arhitektid on paika pannud.

Arusaadav, kuid põhjused ei huvita kedagi, huvitab fakt, et töö ei käi.

19. mail tuleb järgmine selline kogus, et saab brigaade suurendada. Siis koondub töö jällegi kõik ühte kohta kokku.

Miks te üldse lubasite, et 1. juunil 2019 on kõik valmis? Sellest kõik need arusaamatused ongi pihta hakanud.

Lubasime alguses tõesti midagi muud. Sel momendil näitasid kõik teadmised, et saame selleks kuupäevaks valmis. Täna peame paraku ütlema, et nagu ehitusel ikka, ei laabu kõik nii hästi, kui eesmärk oli. Sellest tingituna ütleme, et suudame täita need lubadused, mis oleme riigihankes kokku leppinud. Lepingulised tähtajad ei ole ju tegelikult muutunud.

Palju nurinat on selle üle, et ehitaja on endale head tingimused välja kaubelnud ja pigistada pole kuskilt. Oli küll paar suuremat vahetähtaega, kuid väiksemaid ju ei olnud, millega oleks saanud ehituse kulgu paremini kontrollida.

Hanke tingimused olid kõik avalikud. Selles said osaleda kõik, kes soovisid. Riigihanke puhul on tähtajad kõik enne pakkumise esitamist olemas ja öelda nüüd, et üldse vahetähtaegasid ei olnud, on ka vale.

See, mida hankija lepingusse kirjutab, sõltub sellest, kui hästi ta oskab olukorda hinnata.

150 eurot vahetähtajaga hilinetud päeva kohta ei ole Merko-taolise firma jaoks 4-miljonilise objekti juures eriti suur raha.

Me ei tee tööd selleks, et maksta trahvi. Eesmärk on ikkagi teha asjad kiiremini ja paremini valmis.

Kas täna on 100 protsenti kindel, et need kivid tulevad ikka õigeks ajaks või lepime sellega, et septembris on objekt lihtsalt valmis ja kõik?

Täna oleme enda jaoks selgeks teinud, et esitatud tähtajad ka peavad. Meie eesmärk on praegu saavutada töörahu nii ettevõtjate kui ka inimestega, kes tänaval liiguvad. Anname endast parima, et teha koostööd ja mitte jääda peksupoisiks.

Ma ütleks, et oleme siin Saaremaal üks väheseid peatöövõtjaid, kes on viimasel ajal töid teinud, ja mulle tundus siiamaani, et meil on kohalikega väga hästi läinud. Meid on omaks võetud, aga paraku keskväljakuga täitsa nii ei ole. Nüüd tuleb hakata ennast jälle tõestama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles