Lihatööstus sai võimaluse eksportida veiseliha Hongkongi

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Külmsuitsu veiseliha.
Külmsuitsu veiseliha. Foto: www.facebook.com

Saaremaa Lihatööstusel on esimesed võimalikud kliendikontaktid Hongkongis olemas. Seega on lootust, et esimene laadung saaremaist veiseliha läheb teele juba suve teises pooles.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) sai Hongkongi toiduohutuskeskuselt kinnituse, mille kohaselt on kahel Eesti lihakäitlemisettevõttel võimalik alustada jahutatud ja külmutatud veiseliha eksporti Hongkongi erihalduspiirkonda.

Hongkongi hakkavad veiseliha eksportima Saaremaa Lihatööstus ja HKScan Estonia, ütles veterinaar- ja toiduameti kommunikatsioonispetsialist Riina Kallas BNS-ile. “Soovime neile selles edu ja oleme jätkuvalt valmis ettevõtete tegevust toetama ning nendega koostöös uusi turge toodete ekspordiks avama,” lisas Kallas.

Saaremaa Lihatööstuse juhatuse esimehe Kristjan Leedo sõnul on nende jaoks tegemist kahtlemata hea, ent väga värske uudisega. Ta märkis, et nüüd tuleb neil endale selgeks teha, milliseid tooteid nad konkreetselt sinna saata tohivad. Seejärel tuleb ühendust võtta võimalike tulevaste klientidega. “Huvi on seal tõepoolest suur eriti veiseliha ja veiselihatoodete vastu,” kinnitas Leedo.

Tema sõnul tahaksid nad eksportimisega pihta hakata võimalikult ruttu. “Ma arvan, et äkki juba suve teises pooles,” oli Kristjan Leedo lootusrikas.

VTA kauplemise ning impordi- ja ekspordiosakonna peaspetsialist Marko Breivel tõdes, et uute turgude avamisel ja nende avatuna hoidmisel lähtub VTA ettevõtete aktiivsest huvist ning oluline on ka ettevõtete endi valmisolek protsessis osaleda. Hongkongi impordiloa saamise eelduseks oligi VTA ja huvitatud ettevõtete omavaheline koordineeritud koostöö.

VTA esitas ekspordiloa saamiseks 2016. aastal Hongkongi pädevale asutusele vastava taotluse. Protsess hõlmas muu hulgas küsimustike täitmist VTA ja asjast huvitatud ettevõtete poolt.

2018. aasta sügisel tegid Hongkongi ametnikud kontrollvisiidi Eestisse, mille käigus auditeeriti nii Eesti riiklikku järelevalvesüsteemi kui ka veiseliha tootmisahelat lautadest valmistoodete valmistamiseni. Auditi tulemuste põhjal avaneski turg Eesti ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles