ÜLESKUTSE: Tule Roosa Lindi rattamatkale!

Saarte Hääl
Copy
Roosa lint.
Roosa lint. Foto: freepik.com

Kuna mai on rahvusvaheline rinnavähi ennetuse ja varase avastamise kuu, kutsuvad Saaremaa vallavalitsus, Saaremaa spordiliit, Kuressaare avatud noortekeskus Noortejaam, Saaremaa naiskodukaitse ja MTÜ Saaremaa Vähiühing teid 26. mail Roosa Lindi rattamatkale.

Selle matkaga juhime tähelepanu, et varakult avastatud rinnavähk on ravitav ja kutsume naisi üles oma tervisest hoolima.

Kõik matkal osalejad saavad roosa lindi. Selle sümboli eesmärk on juhtida tähelepanu rinnavähi varase avastamise võimalusele ning rinnavähi diagnoosimise ja ravi probleemidele. Samas on see võimalus toetada vähiga võitlevaid naisi ja nende peresid toimetulekul haiguse ja sellega seotud hirmudega.

Roosat linti rinnas kandes näitame, et hoolime endast, lähedastest ja neist, kes rinnavähki põevad.

Matka start antakse kell 11 Kuressaare kõlakoja eest, finiš on aga kella 12 paiku Nasva klubi juures.

Ühtlasi tuletame meelde, et Eesti vähiliidu ja Eesti haigekassa koostöös jätkub rinnavähi sõeluuringu kampaania, mille peamine eesmärk on kutsuda sihtrühma naisi sõeluuringule. Sõeluuring on terviseuuring, mis on mõeldud eelkõige tervetele, kaebuste ja sümptomiteta naistele emakakaela- või rinnavähi varaseks avastamiseks. Rinnavähi uuringutele kutsutakse 50–69-aastaseid ravikindlustatud naisi iga kahe aasta järel.

2019. aastal oodatakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1951, 1952, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 ja 1969.

Mammograafia sõeluuring on ravikindlustatud naisele tasuta. Nimeline kutse saadetakse postiga rahvastikuregistris olevale aadressile. Uuringul osalemiseks ei pea aga jääma kutset ootama. Kui sinu sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Tervishoiuasutuste kontaktid leiad haigekassa kodulehelt.

Sõeluuringuga on rinnavähile viitavaid muutusi võimalik avastada isegi kuni viis aastat enne seda, kui tekivad kaebused. Varases staadiumis on rinnavähk ravitav! Seetõttu on oluline, et uuringul käiksid ka ennast terveks pidavad naised ning just sel põhjusel kutsutakse sõeluuringule rinnakaebusteta naisi vanusegruppide kaupa. Sõeluuring on seda efektiivsem, mida rohkem kutsutud naisi uuringule tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles