Saaremaal on kullerkuppe vähemaks jäänud

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kullerkupp.
Kullerkupp. Foto: Aino Valt

Paljude inimeste lemmiklille kauni kullerkupu arvukus on hakanud Eestis, sealhulgas Lääne-Eesti saartel märgatavalt vähenema.

Eriti tuntavalt on kollaste kerajate õitega kullerkuppude arvukus vähenenud Hiiu- ja Saaremaal, ütles botaanik Toomas Kukk ERR-ile.

Endiselt leidub silmailu pakkuvat lille veel Pärnu-, Rapla- ja Järvamaal, kuid üldises plaanis on kullerkuppude arvukus vähenemas. Peamise põhjusena tõi Kukk välja niidud, mida enam ei hooldata ja mis hakkavad seetõttu võssa kasvama. Hooldatakse küll suuri rannaniite või suuri puisniite, aga kullerkupu jaoks sobilikke väikeseid niite jääb vähemaks.

Saaremaa puhul väärib Kuke sõnul huvitava faktina esiletõstmist, et juba vanadest aegadest levib kullerkupp siinmail vaid poolel saarel. “Mida rohkem mandri poole, seda rohkem kullerkuppu kasvab,” nentis Kukk, kelle sõnul esineb kullerkupp Lääne-Saaremaal pigem erandina. “Näiteks Sõrves ei olegi kullerkupp kasvanud millegipärast,” lisas botaanik.

Kukk ütles, et liigirikkuse ja eluslooduse seisukohast on halb, et kullerkuppude arvukus väheneb – on ju taimede olemasoluga seotud ka teised putukad ja liigid. Nii näiteks tolmeldavad kullerkuppu kindlad putukad – kullerkupukärbsed – ja kui kaob kullerkupp, väheneb ka selle putuka arvukus. Ta selgitas, et olukorra parandamiseks aitab sellest, kui niidud uuesti kasutusse võtta või lihtsalt võsast puhastada. Samal põhjusel on Kuke sõnul tegelikult vähenemas ka roosakaslillade õitega pääsusilmade arvukus, kuigi võrreldes kullerkuppudega kasvavad pääsusilmad näiteks ka kraavikallastel ja metsasihtidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles