VASTUKAJA: Uus liikluskorraldus teeb kesklinna turvalisemaks (1)

, muinsuskaitseameti Saaremaa nõunik
Copy
Keidi Saks
Keidi Saks Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl arhiiv

Saarte Hääles 13.06 ilmunud Valdek Krausi arvamusloole “Appi, Kuressaaret vägistatakse!”.

Muinsuskaitseamet lähtub projektide kooskõlastamisel muinsuskaitseliste väärtuste säilimisest, konkreetse Kuressaare peatänava ja -väljaku puhul on selleks ajaloolised vaated hoonetele ja hoonetelt, tervikliku ajaloolise linnamiljöö säilimine ning ajaloolise linnasüdame atraktiivsus inimeste jaoks nii elu-, ajaveetmis- kui ka ettevõtluskeskkonnana. Muinsuskaitseameti ülesanne pole läbi mõelda liiklusskeeme, paigaldada teetõkiseid või liiklusmärke ning seetõttu puudub meil ka kohane kompetents selle küsimuse kommenteerimiseks.

Põhimõtted, millest lähtuvalt on lahendatud Kuressaare kesklinna uus liikluskorraldus, toetavad meie hinnangul linnasüdame atraktiivsust. Autode liikumiskiiruse vähendamine muudab linnasüdame turvalisemaks keskkonnaks jalakäijatele ja ratturitele, kes on olulised linnasüdame kasutajad kas seal siis lihtsalt aega veetes või külastades seal asuvaid kauplusi ja söögikohti. Jalakäijate mõju kohalikule ettevõtlusele on palju uuritud ning nende vahel on leitud selge positiivne korrelatsioon – jalakäijad astuvad poodi või kohvikusse sisse palju suurema tõenäosusega, kui vaid mööda kihutav autojuht.

Artikli autori viidatud Torni tänava osas ei tahtnud muinsuskaitseamet tänava laiendamist põhjusel, et siis avanevad vaated kõrgetele paneelmajadele, mis ei toeta vanalinlikku miljööd.

Muinsuskaitseamet ei ole selle küsimuse puhul peitu pugenud. Oleme projektile omapoolse heakskiidu andnud, sest meie hinnangul panustab see oluliselt Kuressaare ajaloolise keskkonna säilimisse läbi parima võimaliku viisi – aktiivse kasutuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles