Enn Kreem 80: saarlasest juubilar saab missioonipreemia (2)

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Enn Kreem
Enn Kreem Foto: Erakogu

Kapten Uno Lauri Merekultuuri SA tunnustas täna 80-aastaseks saavat Enn Kreemi panuse eest Eesti merekultuuri edasikandmisesse 5000-eurose missioonipreemiaga.

Saaremaa ühisgümnaasiumi 40. lennu vilistlane Enn Kreem on lõpetanud Tartu ülikooli füüsika-matemaatikateaduskonna astrofüüsikuna. Juba tudengina võttis ta osa esimestest teaduslikest ekspeditsioonidest Gruusiasse ja Venemaale.

Aastatel 1965–1971 oli ta Arktika ja Antarktika teadusliku uurimise instituudi teadusliku töötajana kahe Antarktika ekspeditsiooni põhikoosseisu liige, talvitudes Molodjožnaja ja Bellingshauseni polaarjaamas.

1971. aastal võttis ta vastu pakkumise Eesti Televisioonilt. Kreemist sai ETV teadussaadete vanemtoimetaja. 1974–1976 oli nüüdne juubilar “Aktuaalse kaamera” peatoimetaja rollis. Järgnevatel aastatel töötas ta TASS-i, ETA, ERV ja ER-i korrespondendina Soomes ja Rootsis. Ta on olnud ka tele-raadiokomitee teadusdirektor meediauuringute alal ja juhtinud pressiagentuuri APN Eesti bürood.

Eelmise sajandi seitsmekümnendail aastail valmis juubilari osalusel seitse mereteemalist dokumentaalfilmi. Lisaks varem ilmunud raamatule “Mis on Kuu tagaküljel” nägid Enn Kreemi sulest trükivalgust “Omapärane talv”, “Antarktika läbi aegade”, “Ahoi! Maa lõunas”.

25 aastat on Enn Kreem koostanud Eesti laevanduse aastaraamatut. Igas raamatus on midagi huvitavat ka Saaremaast. Nii ka viimases trükises, mis jõudis lugejateni maikuus.

Mullu ilmus Enn Kreemilt koguni kaks raamatut. Lisaks aastaraamatule veel “Eesti merenduse 100 aastat”. “Järgmise raamatu koostamisega olen alustanud. Tegutsen edasi,” ütles kirjamees eile.

Tegusat saarlast õnnitlevad ka Saarte Hääl ja Kadi raadio. 

Enn Kreem

Kaarmise külas Vainu talus lapsepõlve veetnud, nüüdne Möldri küla Insu talu peremees on Antarktika ekspeditsioonidel osalenud Eesti polaarklubi asutajaliige.

Samuti on ta Eesti teaduste akadeemia polaaruuringute komisjoni liige, raamatute ja dokumentaalfilmide autor. Endine tele- ja raadiomees on ka Eesti laevaomanike liidu ja kaptenite klubi peasekretär.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles