Leisi vabatahtlike päästjate unistus droonist sai tõeks

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Droon.
Droon. Foto: Päästeamet

Leisi vabatahtliku päästekomando soetatud droonist on abi nii päästetöödel kui ka otsingutel. Leisi vabatahtliku päästekomando juhatuse liikme Silvar Mehiku sõnul on oma päästedrooni oodatud juba mõnda aega, sest tegemist on nii kutseliste kui ka vabatahtlike päästjate jaoks vajaliku töövahendiga.

Lääne päästekeskuse ja Saaremaa päästepiirkonna juhataja Margus Lindmäe leiab, et  päästetöös on oluline mitte kinni jääda minevikku, vaid vaadata uute lahenduste poole. “Oleksime sellist drooni juba ammu tahtnud, aga paraku polnud selleks seni võimalust,” tõdes Lindmäe. “Teades, kui kiirelt vabatahtlikud reageerivad ja meid abistavad, on uus seade kindlasti suureks abiks, sest nii saavad ka päästjad keskenduda rohkem elupäästetegevustele.”

Silvar Mehiku andmeil asub Saaremaa päästjatele lähim päästeameti droon praegu Pärnus ning vajadusel selle Saaremaale tellimine võtab liiga kaua aega. Seetõttu on päästjad teinud koostööd näiteks keskkonnainspektsiooni, PPA või eraisikutega, kes samuti droone kasutavad.

Lindmäe lisas, et alati pole partnerid paraku saanud päästjatele drooni laenata. 

Soetatud drooni on võimalik kasutada nii päästetöödel kui otsingutel ning teha sellega   ka vaatluslende.

Mehiku sõnul on hiljuti turule tulnud droon efektiivne ja oma lennuaja ning muude näitajate poolest eriti kaasaegne seade. Droon on varustatud eriseadmetega, mille hulka kuuluvad lisaakud, FLIR soojuskaamera, otsingulamp ja kõlar.

Praegu on käsil vajalike lubade ja kooskõlastuse taotlemine, mis annab võimaluse tõusta 15 minutiga õhku ka loakohustuslikel aladel. Seejärel tuleb mehitamata õhusõiduki juhtidel läbida koolitus tutvumaks vajalike reeglitega ning siis ollakse valmis drooniga tööülesandeid täitma.

Kohaliku omaalgatuse programmi tänavusest kevadvoorust toetati komandot pääste-

drooni võimekuse loomiseks Saare- ja Muhumaal 2000 euroga. Kuna kogu projekti maksumus on ligi 3500 eurot, toetas Incapi elektroonikatööstus ettevõtmist puuduoleva summaga.

“Kuna päästedroon lisab meie kohalikele päästemeeskondadele olulist tehnilist võimekust ning võib lahendada nii mõnegi olukorra, mis tehnika puududes võiks kujuneda keeruliseks ja aeganõudvaks, otsustasime projektile õla alla panna,” ütles elektroonikafirma Incap juht Otto Pukk. Droone Incapis tema sõnul täna veel ei toodeta, küll aga on firmal võimekus vajadusel ka droonide elektroonika tootmisesse lasta.

Siseministeeriumilt mullu parima vabatahtliku päästekomando tiitli pälvinud Leisi komando juures tegutseb aktiivselt ka noorte päästering. Mehiku sõnul on päästedrooni erinevaid kasutusvõimalusi kavas tutvustada ka noorpäästjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles