Kellakeeramine keskväljakul

Peeter Jalakas
Copy
Peeter Jalakas
Peeter Jalakas Foto: Erakogu

"Suve- ja talveajale üleminek kellakeeramisega on otsustatud Euroopa Liidus lõpetada. Õige ka! Ega see tõesti mingit tõsist efekti andnud, aga inimestel tuli kaks korda aastas oma elurütmi muuta ja mingi aeg kulus kohanemiseks uute tingimustega. Mõnedel stressi rohkem, teistel vähem," leiab linnakodanik Peeter Jalakas. 

Nüüd aga on kuulda arvamust, et Kuressaare keskväljakul võiks edaspidi olla kaks aega – suveaeg ja talveaeg. Piltlikult öeldes hakkaksime raekoja ees kella keerama. Suvel on plats puhtalt jalakäijate päralt, kes lustivad seal täiega ja ohutult ja siis ühel ilusal sügispäeval lastakse autod ka sinna vurama. 

Hoidke nüüd eest, jalutajad, vaadake vasakule-paremale-ette-taha – te pole siin enam peremehed! Lapsed tuppa! Sõrve magistraal käivitus! Päris järsk muutus ja arvatavasti võtab sellega harjumine rohkem aega kui praeguse kellakeeramisega.

Ja stressi on kindlasti rohkem. Ning kevadel kordub kõik uuesti, ainult vastupidises suunas, aga see tahab jälle sisseelamist ja harjumist. 

Ei juhtu midagi hullu

On seda vaja? Arvan, et ei ole. Meie väikeses linnas ei juhtu midagi kohutavat, kui keskväljak jääbki jalakäijate alaks aastaringselt. Tallinn on ka ikka veel püsti ja toimib endiselt, vaatamata sellele, et Raekoja plats ja Vabaduse väljak on puhtalt jalakäijate alad. Ei kujuta ette, et Tallinna linnaisad otsustaksid, et Raekoja platsil ja Vabaduse väljakul võiks talvel ikka autod ka veidi liikuda.

Asi pole ainult suveajas, mida võiksime arvestada tinglikult maist septembrini. Talvekuudel (detsember – jaanuar) on keskväljakul suur ja ilus jõulupuu ning kõik sinna juurde kuuluv (miks mitte ka jõululaat) ning muud rahvarohkemad üritused. Autode liiklus sinna siis jälle eriti ei sobi. Ja palju seda aega siis keskväljakul autoliikluseks jääb aasta jooksul? Oktoober – november ning veebruar – aprill. Ning mis kõige olulisem – tuleb vähemalt 4 (!) liikluse ümberkorraldust aasta jooksul! Tegelikult rohkemgi. Tundub nagu mõttetu ettevõtmine.

Aeg on otsustada. Ärme jäta asja poolikuks. Ärme lähe restoranipakist kiirnuudleid sööma nagu Neeme Korv oma loos "Julgust, Kuressaare, ära jää poolele teele!" kirjutas.

Õpetus Raekoja seinal

Kui julgusest siiski puudu tuleb, võib raekoja fassaadilt lugeda õpetust aastast 1670 ("Alati täidab ta oma kohust inimeste kasuks, selleks kodanikkonnalt nõu küsides.").

Võib-olla nii olulise muudatuse korral linna südames poleks tõesti patt läbi viia linnaelanike küsitlus. Miks mitte? Nii, nagu kodanikud otsustavad, nii ongi õige ja nii jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles