Pakendikogumise võiks siduda korraldatud jäätmeveoga

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Üleajav pakendikonteiner.
Üleajav pakendikonteiner. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Saaremaa vallavalitsuse jäätmete peaspetsialisti Katrin Koppeli hinnangul oleks mõistlik pakendite tasuta kogumine kodudest siduda korraldatud jäätmeveo süsteemiga.

Avalikud pakendipunktid paistavad just suvel eriti kiiresti täituvat, mistõttu on Saaremaa vallavalitsus pidanud pakendipunktide käitajatele ka ettekirjutusi tegema. Viimati sai sunniraha hoiatuse TVO, kelle pakendikonteinerid Kuressaares Kitzbergi tänava parklas olid ületäitunud nii nädalavahetusel kui ka selle nädala alguses.

"Pakendikonteinerite kiire ületäitumine näitab seda, et inimesed koguvad järjest enam pakendijäätmeid eraldi. See on väga hea, kuid kahjuks ei suuda praegune pakendite kogumissüsteem neid pakendijäätmeid vastu võtta," tõdes Katrin Koppel.

Kõige parem ülevaade oma konteinerite täitumisest on kindlasti pakendiorganisatsioonidel endil, sest nende palgatud autojuhid näevad ju konteinereid tühjendama minnes, kas need on ületäitunud või mitte. "Võiks eeldada, et kohta, kus pakendikonteinerid on korduvalt ületäitunud, toob pakendiorganisatsioon omal algatusel lisakonteineri või korraldab sagedasema tühjenduse. Kahjuks see nii ei ole. Oleme sunnitud ettekirjutustega tagant utsitama, et ületäitunud konteinerid saaks tühjendatud," nentis Koppel.

Suureneva pakendimahuga toimetulemiseks tegi vallavalitsus kahele pakendiorganisatsioonile suve algul ka ettepaneku Saaremaa valda uute pakendipunktide rajamiseks. Kui ETO tõi oma pakendikonteinerid kiiresti kohale, siis TVO pole ettepanekut seni kuulda võtnud.

Koppeli sõnul ootab vald uut jäätmeseadust, millega muudetakse ka pakendite kogumissüsteemi nii, et pakendeid saaks mugavalt ära anda kodust ja isiklikul vastutusel. 

"Parim võimalus selleks on liita tasuta pakendite kogumise süsteem korraldatud jäätmeveo süsteemiga. Täna pole see seadusest tulenevalt võimalik, seetõttu loovad mitmed kohalikud omavalitsused pakendite kogumiseks paralleelset süsteemi, kus pakendite kodudest kogumine liidetakse tasulise lisateenusena korraldatud jäätmeveoga. Nii on ka Saaremaa vallas eeldatavasti 1. veebruarist 2020, võimalik kõigil kinnistutel kasutada väikse tasu eest pakendikoti- või pakendikonteineriteenust," rääkis ta.

Kasvava pakendikoguse kõrval on aga jätkuvalt mureks avalike pakendipunktide risustamine. "Viimati oli Kitzbergi tänava pakendipunkti toodud muuhulgas suusad, telk, rannatool, suur must kilekott okstega, kotitäis kuivanud leivakäärusid ja muud sobimatut prügi. Samas enamik jäätmetest näis siiski kuuluvat pakendite nimetuse alla," lausus Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles