Purjelaeva Russ meeskond Bellingshauseni radadel

Copy
Fabian Gottlieb von Bellingshausen.
Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Foto: Wikipedia.org

Seoses Antarktika avastamise 200. aastapäevaga on meie kodusaart külastanud mitmed huvilised. Nad on tulnud väisama Bellingshauseniga seotud paiku Saaremaal. 25. augustil võõrustasid Saaremaa vald ja Saaremaa merekultuuri selts purjelaeva Russ meeskonda.

Kui Eestist korraldati purjelaeva Admiral Bellingshauseni ekspeditsioon valgele mandrile, siis samalaadse meresõidu teevad ka inimesed Peterburist. Antarktika ekspeditsiooni peakorraldaja on ANO "Peterburi merendusklassid". 

F. G. Bellingshauseni ja M. P. Lazarevi Antarktika avastamise 200. aastapäeva puhul kordab Peterburi purjejahtide ekspeditsioon avastajate teekonda nii marsruudi kui ka kuupäevade osas. Reis algas Kroonlinnast 16. juulil 2019 ja saabumine Antarktikasse Bellingshauseni jaama on kavandatud 20. jaanuariks 2020  – see tähendab ajaloolistel kuupäevadel, täpselt 200 aastat hiljem. Selle sõidu esimesel etapil osales ka purjelaev Russ. Tagasiteel Kopenhaagenist külastasid nad Saaremaad, Bellingshauseni sünnisaart.

Külalistega käidi nii Pilgusel kui ka Lahetagusel, mis on mõlemad admiraliga seotud kohad.  Külalised Peterburist ja Kroonlinnast olid õnnelikud, et said suure meresõitja varasemast elu-olust selgema ettekujutuse. Lisaks käidi giid Ülo Roosi juhtimisel ka Kihelkonnal, Lümandas, Tehumardil ja Kaali järve ääres. 

Hüvastijätul Roomassaare sadamas kutsusid külalislahked purjetajad võõrustajaid laevaga tutvuma. Saaremaad meritsi külastanud mehed on 30–40-aastased ja suured meresõidu-  ja ajaloohuvilised. Saaremaa tutvustamine sellistele inimestele on puhas rõõm. Päeva aitasid korraldada Saaremaa vald ja merekultuuriselts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles