TÖÖ: Puhumisliinile vajatakse nobedaid padjapuhujaid

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
NOBENÄPP TÖÖHOOS: Kolmapäeva hommikupoolikul oli õmblustöö käsil Liisa Kändlal.
NOBENÄPP TÖÖHOOS: Kolmapäeva hommikupoolikul oli õmblustöö käsil Liisa Kändlal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaares tegutsev tekstiilitööstus MoonStar on välja kuulutanud küllaltki intrigeeriva tööpakkumise – otsitakse korraliku kopsumahuga padjapuhujaid.

Tegelikult õmblusliini äärde tööle tulijatelt tavapärasest suuremat kopsumahtu ei eeldata. MoonStar OÜ juhataja Tiia Tammsalu sõnul hakkab uus liin tööle tuleval kuul. Seda koostöös Wendrega. Tegu on puhumisliiniga, kus Tammsalu sõnul puhutakse padjakottidesse kiud sisse.

"Ekstra kopsumahtu tegelikult tõesti ei pea olema," naeris Tammsalu. Tulevased padjaliini töötajad peavad püürid liinile asetama ja laskma süsteemil oma töö teha, misjärel tuleb n-ö täispuhutud padjad kaaluda ja teha ka kõik muud vajalikud toimetused. "Kiud puhub padjakoti sisse ikkagi masin," kinnitas tööstuse juhataja. "Täpselt nii palju, kui parasjagu padja sisse läheb."

Varem pole puhutud

Tema sõnul käib töö ikkagi automaatselt: töötajal tuleb püür asetada liini otsa, vajutada nuppu ja masin täidab püüri. "Masin paneb küll materjali ise kindla kaaluga, aga igaks juhuks peab töötaja padja üle kaaluma, sest iga kord ei pruugi kaal täiesti õige olla," selgitas Tammsalu. Sealt edasi läheb padi õmbleja kätte, kes vastutab selle eest, et padjasuu saaks korralikult kinni õmmeldud.

Sellist puhumisliini Kuressaares praeguseks viis aastat tegutsenud tekstiilitööstuses varem olnud ei ole. Selle kuu lõpuks tuuakse liin Saaremaale, seadistatakse ära ja töö võib alata. Päris samasse majja, kus tööstus tegutseb, seda paigaldada aga ei saa.

Õnneks leiti selleks eraldi sobiv pind. "Tahaksime tööga alustada 1. oktoobrist, kui kõik hästi läheb," tähendas ta.

Kuna see on liinitöö, kus üks töölõik sõltub teisest, siis peab töö olema ühtlane – kõik peavad olema ühtviisi kiirete näppudega." - Tiia Tammsalu

Paar nädalat kulub tööstuse juhi sõnul ilmselt katsetusteks. "Aga vahetusse tuleb tööle tõenäoliselt 10–12 inimest," kõneles Tammsalu. "Esialgu võib-olla natuke vähem, aga järjest võtame juurde," kinnitas ta.

Inimeste huvi põneva tööpakkumise vastu on Tiia Tammsalu sõnul olnud suur ja positiivne. "Erakordne suisa! Olen saanud isegi Viljandist vanadelt töökaaslastelt vaid positiivseid kommentaare, naersid, et võtsid end seal töölt lahti ja tulevad nüüd siia, kuna nii hea töökuulutus on," muheles Tammsalu. Tõsisemalt kõneldes sai MoonStar juba esimesel päeval pärast tööpakkumise ülespanekut 14 avaldust.

Kõigil üks tempo

"Iga päev ikka küsitakse ja kohapeal on ka käinud juba kümme inimest," rääkis tööstuse juht. Neli-viis inimest on ka välja valitud, kes ilmselt tööle võetakse. Aga tööd jagub ja kandideerimine puhumisliinile pole veel läbi.

"Kuna see on liinitöö, kus üks töölõik sõltub teisest, siis peab töö olema ühtlane – kõik peavad olema ühtviisi kiirete näppudega," selgitas Tammsalu. See ei tähenda tema sõnul muidugi, et mõni inimene peaks end kiirustades hulluks vehkima. "Töö käib kõigil ühe kiirusega ja siis toimib kõik hästi.“

Varasemaid teadmisi sellest tööst või erilisi oskusi olema ei pea, kinnitas Tammsalu. Inimesel olgu lihtsalt kübeke tehnilist taipu, ta peab olema kohusetundlik ja täpne. Tõsi, kui inimene on varem juhtumisi näiteks mehaanikuna töötanud, siis ei jookse see oskus mööda külgi maha ka puhumisliinil.

Tööaeg kestab tekstiilitööstuses esmaspäevast neljapäevani kella 8st 17ni. Sealhulgas on pool tundi lõunapausi ja mõned lühemad kohvitamisminutid. Reedeti on tööpäev aga ainult kella 14ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles