MÄLESTADES: David Papp

Copy
Foto: Pexels / CC0 Licence

12.01.1937 – 12.09.2019

David Papp
David Papp Foto: Erakogu

12. septembril tuli Stockholmist kurb teade, et varahommikul on meie hulgast lahkunud merendusteadlane David Papp, väljapaistev hõimlane ja kolleeg, kelle kaotus jätab korvamatu koha merenduse uurimise vallas. David oli pealegi heatahtlik abimees Eesti Meremuuseumile ja Saaremaa Muuseumile ning paljudele uurijatele Eestis.

David Papp sündis Rakveres, veetis osa aega lapsepõlves emakodus Kuressaares. 1944. aasta sügisel lahkus ta koos perega Rootsi, kus säilitati eesti keel ja meel. Vaatamata sellele, et algul elati Põhja-Rootsis, kus isa, endine Kuressaare tellisetehase juhataja, leidis tööd elektrijaama ehitusel. Pojad käisid Rootsi koolis, lõpetasid gümnaasiumi.

Järgnes stuudium Stockholmi Ülikoolis, mille David lõpetas 1964. Pühendudes merenduse etnoloogilistele küsimustele, täiendas David end Turus Abo Akadeemias. Seejärel töötas ta üheksa aastat Rootsi Meremuuseumis intendandina. Seejärel Ahvenamaal Maarianhamina, Lõuna-Rootsis Karlskrona ja Gotlandi saarel Visby meremuuseumis, uurides peamiselt muinsuskaitsealaseid probleeme merenduse vallas.

1977. aastal kaitses David Papp edukalt oma uurimistööde alusel koostatud doktoriväitekirja  "Talupoegade merendus Ahvenamaa Lemlandi kihelkonnas". Merenduse uurimise kõrvalt võttis ta osa ka eestlaste paguluses väljaantud teadusliku ajakirja toimetamisest ning toimetas  Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku ajakirja Usk ja Elu.

Tutvusin Davidi (kutsutud ka Taaviks) ja tema venna Tõnisega (hilisem tuumafüüsik) 1943. aasta suvel Kuressaares Koidu tänaval ühe karusmarjapõõsa juures, kus, mina ühel pool ja nemad teisel pool, nosisime küpseid marju. Selle aia perenaine oli minu ema õetütar ja poiste vanaisa Johannes Kahu vennatütar.

Puhka rahus, hea Taavi!

Sõprade nimel Bruno Pao

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles