Saaremaa kalatööstustes pole ohtlikku bakterit leitud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kalad. Foto on illustreeriv.
Kalad. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Mõni päev tagasi sai teatavaks, et Eesti kalatööstuse M. V. Wooli toodetest augusti alguses leitud listeeriabakter võib olla eluohtlik ning sama bakter on põhjustanud ka kahe eestlase surma. Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on kõnealuse bakteri teema valguses fikseeritud ka teiste kalatööstuste tegevus punase kala käitlemisel.

Ta märkis, et kalatööstustest, sealhulgas Saaremaa kalatööstustest, võetakse riikliku järelevalve korras Listeria monocytogenese bakteri tuvastamiseks proove lisaks käitlejate enesekontrolli raames kogutavatele proovidele.

Listeeriabakteri positiivsete tulemuste korral lähevad proovid edasi konkreetse ohtliku Listeria tüve tuvastamisele. "Olemasolevate andmete põhjal Saaremaa kalatööstused kõnealuse bakteritüvega seotud ei ole," kinnitas Olev Kalda Saarte Häälele.

Mitme riigi uuringud viitavad, et Tallinna külje all Harku lähistel tegutseva M. V. Wooli kalatehases möllab muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter. Senistel andmetel on nakatunuid üle Euroopa 26, neist kuus inimest on surnud. Eestis on sama kalatehase toodangust saadud listeeriabakter nakatanud üheksa inimest, kellest kaks on surnud, selgus ETV "Pealtnägija" kolmapäeval eetrisse läinud loost.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on kalatehas inspektorite valvsa tähelepanu all ja praegu kontrollitakse põhjalikult iga tehasest väljuvat tootepartiid, vahendas Eesti rahvusringhääling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles